na zalogi na desettisoče odmerkov

Nihče več ne more slediti Kacinu in (ne)smiselnosti strategije cepljenja

Polona Krušec
16. 4. 2021, 18.01
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 20.54
Deli članek:

Če se primerjamo s sosednjimi državami, precepljenost Slovencev resda ni pomembno nižja, je pa težko razumeti, kako je mogoče, da je na zalogi na desettisoče odmerkov, ki se ne uporabijo. In če je končanje epidemije povezano s precepljenostjo, saj so cepivo in njegovi učinki eno izmed ključnih orodij za zaviranje epidemije, kaj, koga čakamo?

STA
Na račun koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelka Kacina padajo kritike.
Cepljenje marsikje ni potekalo najučinkoviteje oziroma z glavnim ciljem, navedenim v strategiji cepljenja, ki je: čim prej cepiti čim več ljudi.

Od konca lanskega leta imamo Slovenci na voljo cepiva treh proizvajalcev: Pfizerja in BioNTecha, Moderne ter AstraZenece. Po dva odmerka enega od teh je prejelo malo več kot 340.000 Slovencev, po enega pa nekaj več kot 122.000 ljudi. Precepljene je šest odstotkov populacije.

Po strategiji cepljenja so se lahko prvi cepili oskrbovanci in zaposleni v domovih starejših občanov, izpostavljeni zdravstveni delavci, starejši od 75 let in kronični bolniki. V februarju se je krog razširil. Da se cepijo, so dobili možnost tudi mlajši kroničnih bolniki, stari od 18 do 65 let. V marcu pa se je v skladu s posodobljeno strategijo cepljenja proti covidu-19 začelo tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter starejših od 70 let, v aprilu pa še starih 60 let in več.

Cepivo v skladišču, ne v uporabi

Do tu smo zgodbi nekako sledili, a so se vanjo že začeli vrivati elementi, ki so naznanjali veliko pomanjkljivosti in razpok. Ena od večjih težav je bila, ker država ni imela centraliziranega informacijskega sistema, ki bi omogočal vpogled v sezname cepljenja. Te so namreč vodili kar zdravstveni domovi in drugi izvajalci cepljenja sami, nekateri precej nespretno.

Drug velik problem je bila hitrost. Cepljenje namreč marsikje ni potekalo najučinkoviteje oziroma z glavnim ciljem, navedenim v strategiji cepljenja, ki je: čim prej cepiti čim več ljudi, v mislih. Slaba organiziranost, premalo cepiva, oboje ali kaj tretjega je krivo za to? Še najbolj prvo, saj je bilo zalog več kot dovolj. Celo še več, na desettisoče odmerkov cepiva ostaja neporabljenega …

Velikonja zmore, Kacin ne

Da se da narediti zelo veliko, je pokazala občina Kočevje, kjer je tamkajšnji zdravstveni dom cepil rekordno število ljudi. Toliko, da po precepljenosti v nacionalnem merilu izstopajo. So namreč v samem vrhu po precepljenosti v državi. Da v Kočevju cepljenje poteka tako gladko, skrbi direktor ZD Kočevje Primož Velikonja. Ta ni čakal države in koordinatorja cepilne strategije Jelka Kacina, da bo dal navodila. »Ključna je čimprejšnja primarna zaščita. To je zapisano tudi v strategiji, da je treba čim prej cepiti čim več ljudi. Če se nekje niso bili sposobni organizirati, ni naš problem, ampak je problem države. Mi nismo dobili nobenih usmeritev, kako naj se organiziramo, ampak smo se samoiniciativno tako, da cepljenje poteka tekoče. Drugje pa je velik kaos, saj ponekod ljudje niti ne vedo, ali so na seznamu za cepljenje ali ne,« je dejal Velikonja.

Najprej mi, potem pa vi

Naslednji zaplet so bila vrivanja v vrste. Medtem ko ponekod najstarejši še vedno čakajo na možnost cepljenja, so nekateri mlajši svoj odmerek že dobili. Strategiji torej v določitvah, kdo je najprej cepljen, ni zadoščeno. Pika na i, zaradi katere je mnogim zavrela krvi, pa je bilo gotovo to, da sta Jelko Kacin in vladajoča politika poskrbela še za eno prehitevanje starejših. Po poročanju portala necenzurirano.si bodo lahko poslanci, ministri, župani, direktorji občinskih uprav, številni zaposleni v državni upravi in diplomati – ne glede na njihovo starost – na vrsti za cepljenje pred marsikaterim slovenskim upokojencem.

Tudi to ne gre v redu

Da cepljenje ne poteka tako kot predvideva strategija, nesporno dokazujejo tudi inšpekcijski nadzori cepilnih točk. Neskladnosti so prejšnji teden ugotovili v sedmih cepilnih centrih – v zdravstvenih domovih Cerknica, Ajdovščina, Koper, Ravne na Koroškem, Domžale, Trbovlje in Ivančna Gorica. Šlo je predvsem za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru pa tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.

Kdor prej pride, prej melje

Naslednji pretres je sledil ta teden, ko je svetovalna skupina za cepljenje sporočila, da bo nadaljevala cepljenje s cepivom AstraZenece. Z njim bodo cepili starejše od 18 let. Javnost zdaj skrbi, da bodo po tem, ko bodo cepljeni tisti, ki so po strategiji na vrsti zdaj, to so starejši od 60 let, funkcionarji, zaposleni v državni upravi in pravosodju, upravi za zaščito in reševanje ter vrstah policije, vojske in kritični infrastrukturi, na vrsti že 18-letniki. Torej se lahko zgodi, da bo populacija, mlajša od 60 let, prišla na vrsto za cepljenje za 18-letnikom, ker cepljenje od tu dalje ne bo več potekalo po starosti, ampak po vrstnem redu prijav.

Bobo
Tako so se 12. januarja na Gospodarskem razstavišču cepili starejši občani.

Strdki so problem

In smo že pri novi zagonetki, ki jo sproža cepivo, ki ga imamo Slovenci na zalogi največ, to je cepivo proizvajalca AstraZeneca. Iz sveta prihajajo informacije, da je cepivo povezano z nastankom krvnih strdkov in s tem povezanih težav, ki so se zgodile predvsem ženskam, mlajšim od 60 let, v dveh tednih po cepljenju. Zaključek v zvezi s tem je bil, da so na splošno koristi cepiva še vedno večje od tveganj. Tveganje smrti zaradi covida-19 je znatno večje od tveganj tega cepiva, cepljenje je izjemno pomembno, še naprej moramo uporabljati cepiva, so poudarili na Evropski agenciji za zdravila (Ema). V agenciji so sicer zelo redke primere neobičajnih krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece primerjali s stranskimi učinki, ki jih beležijo pri uporabi kontracepcije. Če na leto kontracepcijo uporablja 100.000 žensk, bodo štirje primeri pretiranega strjevanja krvi, so dejali.

Korist večja od tveganja

Vseeno pa so marsikje po svetu do uporabe cepiva AstraZenece od tedaj zadržani. Med njimi je Danska, ki je prva med evropskimi državami, ki se je odločila, da s cepivom tega proizvajalca ne bo več cepila. Tanja Erichsen iz danskega urada za zdravje je pojasnila, da so ocenili, da je glede na trenutno epidemiološko stanje v državi, ki se umirja, najbolje prekiniti s tem cepivom. Erichsenova je dodala, da njihova odločitev ne pomeni, da se ne strinjajo z ugotovitvami Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je prejšnji teden sporočila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Nemčija ima tudi zadržke do tega cepiva. Sporočila je namreč, da bodo mlajše od 60 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19 AstraZenece, drugič cepili s cepivom drugega proizvajalca. Tudi Francija sploh mlajše državljane, ki so jim najprej aplicirali cepivo AstraZenece, namerava v drugo cepiti s cepivi drugih proizvajalcev. 

Menjava cepiv

Tudi pri nas je posvetovalna skupina razmišljala, da bi osebam, ki so dobile cepivo AstraZenece kot prvi odmerek, v drugo ponudila cepivo drugega proizvajalca. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa je potem sporočila, da »ostajamo pri tem, kar je že določeno, torej cepljenje tudi z drugim odmerkom z istim cepivom. Z AstraZeneco se lahko cepi vse starejše od 18 let.« To je dejala v torek. A ljudje so zmedeni, zato so prvo ali drugo cepljenje s cepivom AstraZenece prejšnji teden v dveh največjih cepilnih centrih, Ljubljani in Mariboru, množično zavračali. Cepljenje je v Mariboru zavrnila kar polovica, v Ljubljani tretjina.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom. »Menjava cepiv ni nekaj, kar bi lahko priporočili,« je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris. Raziskava, ali je kombiniranje varno, še poteka.

Poslanec pred upokojencem

Vse našteto nič ne prispeva k cepilni zgodbi Slovenije, da bi bila uspešna. Dejstvo je, da se je strategija o cepljenju do konca marca spremenila že najmanj štirikrat, pa ne samo to, pogosto tega, kar v njej piše, ne spoštujejo. Zadnja večja sprememba v njej je bilo sicer dodajanje novega cepiva proizvajalca Janssen (cepivo Johnson & Johnson). Na novo so bile določene tudi prednostne skupine za cepljenje, med katere zdaj spadajo tudi diplomati, državniki, župani, poslanci. Vsi našteti bodo torej lahko na vrsti za cepljenje, še preden bodo tega deležni najbolj ranljivi …