PRAVILA IN DOLOČILA

Imate uradno dovoljenje? Želite prodati starejši objekt?

Mare Koren
17. 4. 2021, 20.03
Posodobljeno: 17. 4. 2021, 21.49
Deli članek:

Želite prodati hišo, pa nimate uporabnega dovoljena? Je bila vaša hiša zgrajena pred 31. decembrom 1967? Kaj morate vedeti o pridobitvi in ureditvi uporabnih dovoljenj?

Dreamstime
Na občini pridobite tudi potrdilo o namenski rabi zemljišča, iz katerega je razvidno, za kakšno vrsto zemljišča gre.

Če je bil tudi vaš dom ali dom vaših staršev zgrajen pred letom 1968, najverjetneje nimate uporabnega dovoljenja zanj, a zakon pod določenimi pogoji in z dokazili predvideva možnosti ureditve ustrezne dokumentacije. Če ste se odločili vaš dom ali dom svojih staršev prodati, boste ta dokument potrebovali. To vam bo načeloma predlagal že nepremičninski agent, postopki pa so precej preprosti, če se projekt v vseh teh letih ni spreminjal ali dograjeval.

Pred nakupom preverite vpis v zemljiško knjigo

Treba je priznati, da stanovanj ali hiš in drugih poslopij ne kupujemo vsak dan in zanje praviloma vzamemo tudi kredit, ki ga bomo odplačevali še vrsto let. Zato je pomembno, da pred nakupom dobro preverite vso potrebno dokumentacijo. V zemljiški knjigi preverite, ali je prodajalec dejanski lastnik oziroma ali poslopje pripada še kateremu drugemu lastniku. Pomembno je preveriti tudi, ali je nepremičnina prosta bremen, to pomeni, brez morebitnih hipotek ali služnosti, in ali obstajajo omejitve za prenos lastninske pravice. Večino podatkov lahko pridobite z vpogledom v zemljiško knjigo.

Kje obstajajo izjeme?

Kot smo že povedali, boste pri nakupu nepremičnine potrebovali tudi uporabno in gradbeno dovoljenje, pri čemer pa obstaja nekaj izjem. Po zakonu velja domneva o obstoju uporabnega dovoljenja za objekte, ki so zgrajeni pred letom 1968 in se jim po navedenem datumu namembnost ni bistveno spremenila. Res pa je, da morajo biti evidentirani v zemljiškem katastru oziroma potrebujejo gradbeno dovoljenje, ki je bilo obvezno že pred začetkom gradnje. Drugače velja le za enostavne objekte v vaškem okolju, a se tudi pri teh upoštevajo posebni pogoji.

Kako do dokumentacije?

Zaradi daljše časovne oddaljenosti, izgubljenih dokumentov in nekaterih drugih dejavnikov Zakon o graditvi objektov (ZGO-1) v 197. členu predvideva možnost pridobitve potrdila o uporabnem dovoljenju za objekte, zgrajene pred letom 1968. Pod določenimi pogoji in z ustreznimi dokazili lahko uredite dokumentacijo tudi za te objekte. Na zahtevo lastnika ali etažnega lastnika stanovanja oziroma poslovnega prostora lahko pristojni organ izda potrdilo, da ima projekt uporabno dovoljenje po samem zakonu. V tem primeru bo treba priložiti dokazila, potrdila in listine, ki jih izdajajo pristojni državni organi in organi lokalnih skupnosti ter nosilci javnih pooblastil. Sem spadajo tudi izjave izvedencev, prič in ogledi objektov. Pogoj je, da se namembnost vmes ni bistveno spreminjala, pa tudi, da se nepremičnine ni dozidavalo, spreminjalo ali kako drugače posegalo v njen videz in namembnost.