Aleksej Navalni

Putinov nasprotnik v kritičnem stanju

L.K.
17. 4. 2021, 20.24
Posodobljeno: 17. 4. 2021, 21.42
Deli članek:

Gladovno stavka, ker si želi ustrezne zdravstvene oskrbe.

Reuters
Aleksej Navalni

Med podpisniki odprtega pisma so britanska pisateljica JK Rowling, tri Nobelove nagrajenke za književnost Herta Müller, Louise Glück in Svetlana Aleksijevič, član Abbe Bjorn Ulvaeus, igralci Benedict Cumberbatch, David Duchovny in Kristin Scott Thomas ter zgodovinarja Niall Ferguson in Simon Schama, poroča STA.

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni v kazenski koloniji gladovno stavka že več kot dva tedna, ker želi doseči ustrezno zdravstveno oskrbo. Stavkati je začel 31. marca, ker mu zaporniški zdravnik zaradi hudih bolečin v hrbtu in otrplih nog predpisuje zgolj protibolečinske tablete, ne nudi pa mu zdravljenja.

Več kot 70 znanih osebnosti iz vsega sveta je danes v odprtem pismu od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahtevalo, da mu to omogoči, saj da je Navalni v kritičnem stanju.

44-letnik v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od ruske prestolnice služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.