Pogreb vojvode Edinburškega

FOTO: Filipova zadnja pot: William in Kate skupaj, Charles prišel z električnim avtomobilom

L.K./STA
17. 4. 2021, 14.41
Posodobljeno: 17. 4. 2021, 17.49
Deli članek:

Na Otoku so k večnemu počitku položili vojvodo Edinburškega.

Profimedia
Princ William in Kate Middleton

V Združenem kraljestvu poteka zadnje slovo od princa Filipa, soproga britanske kraljice Elizabete II., ki je umrl prejšnji teden. Pogrebno bogoslužje se je začelo nekaj po 16. uri po srednjeevropskem času, ko so se pokojnika po vsej državi spomnili tudi z minuto molka. Pred tem so ga najožji družinski člani pospremili v sprevodu.

Pogrebne slovesnosti na gradu Windsor, kjer sta s kraljico v zadnjem letu preživela večino časa, so se začele ob 14.40 po krajevnem času (15.40 po srednjeevropskem), ko se je začel sprevod s krsto pokojnika iz gradu do kapele sv. Jurija.

Krsto so peljali z zelenim land roverjem, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Filip. Za njim so hodili vsi štirje otroci Charles, Anne, Andrew in Edward. Sledila sta vnuka, princa William in Harry, med katerima je bil njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. Kraljica Elizabeta se je medtem peljala v bentleyjevi limuzini.

Ob približno desetminutni poti do kapele so ga spremljali tudi pripadniki britanskih oboroženih sil. Na slovesnosti jih je sodelovalo okoli 730, med njimi tudi konjeniki in pripadniki kraljeve garde.

Ob 16. uri po srednjeevropskem času so s streli naznanili minuto molka, s katero so se pokojnega princa spomnili po vsej državi. Streli so odjeknili tudi ob koncu. Nato se je začela pogrebna slovesnost v kapeli sv. Jurija, ki jo je vodil dekan windsorskega gradu David Conner ob navzočnosti canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja.

Zaradi omejitev v zvezi pandemijo covida-19 se je pogreba udeležilo zgolj 30 ljudi. Poleg že zgoraj omenjenih otrok in vnukov Filipa in Elizabete II. so med njimi bili še njihovi soproge in soprogi, ni pa bilo žene princa Harryja Meghan Markle, ki je zaradi nosečnosti ostala v ZDA. Med njimi je bilo še nekaj prinčevih sorodnikov iz Nemčije.

Pri načrtovanju slovesnosti je sodeloval tudi pokojnik, med drugim je izbral glasbo, ki jo je med bogoslužjem pel štiričlanski zbor. Udeleženci pogreba so poštevali pravila za preprečevanje širitve virusa, nosili maske in ohranjali medsebojno razdaljo. Kraljica je v prvi vrsti sedela sama.

Danes se sicer na Otoku končuje tudi osemdnevno državno žalovanje, ki je nastopilo po smrti princa Filipa 9. aprila. Sodržavljani so se ga danes spomnili z minuto molka ob začetku pogreba.

Na ulicah britanskih mest so se ljudje ustavili in se sklonjenih glav poklonili princu. Čeprav so oblasti zaradi pandemije ljudem odsvetovale pot v Windsor, pa se je množica zbrala tudi v okolici tamkajšnjega gradu.

Po minuti molka je skozi množico stekla protestnica, ki je bila zgoraj brez, in zakričala "rešite planet". Skušala je prebiti varnostne pregrade, a so jo policisti obvladali in vklenili.

Milijoni na Otoku in tudi drugod po svetu so si prenos pogreba ogledali po televiziji ali spletu.

Vojvoda edinburški bi junija praznoval 100. rojstni dan. Rodil se je namreč 10. junija 1921 na grškem otoku Krf kot edini sin in zadnji od petih otrok grškega in danskega princa Andrewa ter princese Alice. Z Elizabeto, ki bo prihodnji teden dopolnila 95 let, se je poročil leta 1947 in ji skoraj 74 let zvesto stal ob strani.