Odprle bi se lahko terase gostinskih lokalov

Bo nočno gibanje dovoljeno za posameznike oziroma več članov istega gospodinjstva?

S.R./STA
8. 4. 2021, 07.07
Posodobljeno: 8. 4. 2021, 08.51
Deli članek:

Vlada Janeza Janše bo predvidoma danes pretresala morebitne spremembe načrta oziroma semaforja sproščanja ukrepov, ki jih predlaga svetovalna skupina za covid-19.

Jure Zauneker/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je v torek znašalo 889, s čimer bi se - če ne bi bilo začasnega zaprtja države - uvrščali v oranžno fazo epidemije. A se je to povprečje prejšnji teden že povzpelo nad tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo.

Eno glavnih vprašanj je nadaljnji potek šolanja po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države. Tako naj bi po neuradnih informacijah STA svetovalna skupina vladi predlagala, da so tudi v primeru epidemiološkega stanja, ki ustreza rdeči fazi semaforja, odprti vrtci in osnovne šole, medtem ko bi se srednješolci izobraževali izmenjaje en teden na daljavo in en teden v živo. Trenutni semafor v rdeči fazi namreč predvideva, da varstvo oziroma pouk za vrtčevske otroke in osnovnošolce v prvi triadi poteka po programu C, ostali se šolajo na daljavo. Svetovalna skupina predlaga, da se v oranžni fazi semaforja odprejo tudi srednje šole, ne le za zaključne letnike srednjih šol po programu C.

Spremembe bi lahko bil deležen tudi ukrep policijske oziroma epidemiološke ure. Tako naj bi svetovalna skupina predlagala, da bi bilo v rdeči fazi dovoljeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva.

Po neuradnih informacijah naj bi predlagala tudi premik odpiranja gostinskih teras iz rumene v oranžno fazo. Tako bi se gostinske terase odprle že v oranžni fazi, seveda v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prav tak v oranžni fazi ne bi bile več obvezne maske na prostem, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika.