Ema je popoldne javnosti sporočila ugotovitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19. Obenem pa je potrdila, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj, in pristojne pozvala k nadaljnji uporabi cepiva. Po Emini objavi je v organizaciji predsedujoče Svetu EU Portugalske potekalo neformalno virtualno srečanje ministrov za zdravje EU, zlasti v zvezi z njegovo uporabo v določenih starostnih skupinah.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je minister Poklukar v svojem nastopu poudaril, da v Sloveniji pozorno spremljamo situacijo in sprejemamo ustrezne previdnostne ukrepe. Izpostavil je, da bi bilo v nastali situaciji dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to treba. Zatrdil je, da je krepitev zaupanja v ukrep cepljenja najmočnejše sredstvo na voljo v boju zoper epidemijo.

Minister se je po srečanju odločil, da bo posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozval, da Emine ugotovitve obravnava in poda strokovno stališče.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je medtem za Pop TV in Radio Slovenija povedala, da Slovenija zaradi Emine objave za zdaj ne bo spreminjala strategije cepljenja. Cepivo AstraZenece tako ostaja rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let.

"Seveda tega pristopa ni mogoče spreminjati vsakih nekaj dni, ker gre za logistiko na terenu, razdeljevanje cepiva, naročanje oseb na cepljenje. Ne zdi se mi smiselno, da bi kakršen koli pristop spreminjali ta hip," je pojasnila Beovićeva. Je pa napovedala, da bodo pristop verjetno spremenili sredi aprila, kot je bilo napovedano, skupaj z umestitvijo četrtega cepiva proizvajalca Johnson&Johnson.

"Mislim, da se bodo do takrat za določene pristope odločile tudi druge evropske države. Tukaj gledamo predvsem velike evropske države, ki imajo same izkušnje s temi neželenimi dogodki," je ocenila Beovićeva.