Pomembno obvestilo

Furs tik pred zdajci "podaljšal" rok za oddajo davčnih obračunov

S.R.
30. 3. 2021, 10.30
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 13.04
Deli članek:

Na Finančni upravi RS (Furs) in Ajpesu so se odločili, da bo letne davčne obračune letos mogoče oddati do 30. aprila, a zadeve niso tako preproste, kot so videti na prvi pogled.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, so računovodje zaradi zapletnih postopkov, ki so posledica protikoronskih ukrepov, že dlje časa pozivali k podaljšanju roka za oddajo davčnih obračunov za leto 2020, ki se izteče jutri. Furs je zdaj ta rok prestavil za mesec dni, podaljšanje pa utemeljil na že sprejetem zakonu o izvrševanju proračunov, ki pa še vedno ni objavljen v uradnem listu. Kot so sporočili danes, lahko zavezanci obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti oddajo do konca aprila. Za enako potezo so se odločili na Ajpesu, kjer so zapisali, da bo aplikacija za predložitev letnih poročil na portalu Ajpes, čeprav zakon še ne bo objavljen v uradnem listu, odprta tudi po 31. marcu.

Na vidiku težave?

Na ministrstvu za finance so kljub moledovanju računovodij trdili, da se letos podaljšanje teh rokov ne predvideva, a je vlada nato to odločitev vseeno sprejela. Kot rečeno, jo je zapisala v novelo zakona o izvrševanju proračuna, v kateri pa so bistveni del investicije v Slovensko vojsko, ki je sporen za opozicijsko stranko Levica. Ta je že začela zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma, tako vprašanje objave tega zakona v uradnem listu ostaja na stežaj odprto.

Več podrobnosti o tej problematiki oziroma zagatni situaciji na področju rokov za oddajo davčnih obračunov si boste lahko prebrali v jutrišnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24.