"mafijska logika"

Sestri Kim je dovolj dvoličnosti glede posedovanja orožja

B.K.
30. 3. 2021, 09.29
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 12.52
Deli članek:

Severnokorejskim političnim predstavnikom gre vedno bolj v nos to, da jih mednarodna skupnost okara vedno, ko testirajo orožje.

Profimedia
Kim Jo Džong

Potem, ko je južnokorejski predsednik Moon Jae In kritiziral testno izstrelitev dveh raket severnokorejske vojske, ker naj bi ta povzročala nelagodje med prebivalci Južne Koreje in s tem onemogočala dialog med več desetletij sprtima državama, se je v zvezi s tem oglasila Kim Jo Džong, namestnica direktorja oddelka za informiranje in javnost pri Delavski stranki Koreje in sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. V ostrem odzivu je južnokorejskega predsednika označila za "papigo, ki jo je vzgojila Amerika", njegovo izjavo pa za "višek predrznosti".

"Dejal je, da je naša okrepitev nacionalne obrambe in uresničevanje legitimne in suverene pravice države, vzbudila zaskrbljenost med južnimi Korejci in tako povzročila oviro pri prizadevanjih za dialog. Takšno nelogično in predrzno obnašanje Južne Koreje je enako mafijski logiki Združenih držav Amerike, ki našo pravico do samoobrambe označujejo za grožnjo svetovni skupnosti," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejala Kim.

Za "mafijsko logiko" je sicer odziv ameriškega predsednika Joea Bidna označil že severnokorejski partijski sekretar Ri Pjong Čol, potem ko je Biden prav tako kritiziral testno izstrelitev dveh raket 25. marca letos. "Gre za mafijsko logiko, ko lahko ZDA kadarkoli na Korejski polotok pošljejo jedrske konice in medcelinske balistične rakete, Severna Koreja pa ne sme imeti niti taktičnega orožja," je pred dnevi dejal Ri.

Severna in Južna Koreja, ali pravilneje Demokratična ljudska republika Koreja in Republika Koreja, sta uradno v vojni že od leta 1949. Intenzivni in krvavi spopadi med državama so potekali vse do leta 1953, ko sta strani podpisali prekinitev ognja. Nikoli pa nista uradno zaključili vojne.