38 podpisov

Zorčiča bodo skušali zamenjati v torek, a jim manjka osem glasov

B.K./STA
29. 3. 2021, 13.08
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 13.50
Deli članek:

Jih bodo zbrali dovolj?

Bobo
Aktualni predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Poslanske skupine vladne koalicije so v parlamentarni postopek vložile predlog za razrešitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, potem ko je ta izstopil iz poslanske skupine SMC.

O njegovi razrešitvi bodo poslanci odločali jutri, a pod predlog je podpisanih le 38 poslancev iz vrst SDS, NSi in SMC. Za razrešitev predsednika DZ pa je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Kot Zorčičevega naslednika na tem mestu se omenja vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Novi vodja poslancev SMC Gregor Perič je že v petek napovedal, da gre vse v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v nedeljo v oddaji Politično na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ Horvat. Za njegovo imenovanje bo prav tako kot za razrešitev aktualnega predsednika DZ potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Horvat napoveduje predčasne volitve, če ne bo postal predsednik DZ

“Po nepisanih pravilih prihaja predsednik državnega zbora iz druge največje koalicijske stranke, kar je zdaj Nova Slovenija. Seveda pa mora biti zdajšnji predsednik najprej razrešen,” je po poročanju portala Vestnik dejal Horvat. Meni tudi, da če razrešitev Zorčiča in njegovo imenovanje za predsednika državnega zbora na bosta uspela, bi to lahko pomenilo nove na predčasne volitve.