velika škoda

FOTO: Velikanski ogenj pogoltnil rafinerijo

B.K.
29. 3. 2021, 12.34
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 12.34
Deli članek:

Veliko rafinerijo na indonezijskem otoku Java, ki dnevno procesira 125.000 sodčkov nafte, je prizadel požar, ki ga še vedno gasijo.

Reuters
Požar v indonezijski rafineriji Balongan.

Med nočno nevihto so ognjeni zublji zajeli rafinerijo Balongan, na indonezijskem otoku Java, v bližini prestolnice Džakarta. V požaru je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, več sto prebivalcev območja pa je bilo evakuiranih. Pet oseb so zaradi opeklin prepeljali na bolnišnično zdravljenje. Gasilci se z ognjem še vedno borijo, poroča nemška radiotelevizija Deutche Welle.

Ogenj je izbruhnil le nekaj minut po polnoči, vzrok požara pa še ni znan.

Reuters
Požar v indonezijski rafineriji Balongan.

Rafinerija Balongan, ki si jo lasti indonezijsko državno podjetje Pertamina, je ena izmed največjih tovrstnih obratov v tej otoški državi. Dnevno lahko procesira okoli 125.000 sodčkov nafte, večino pa je proda na domači trg. V začetku aprila je pričakovala veliko pošiljko surove nafte iz Gabona, kar 600.000 sodčkov, ki pa jih bodo zdaj morali dostaviti drugam.

Popravilo rafinerije bi lahko trajalo več mesecev, vodstvo podjetja pa trdi, da bodo z nadaljnjim rafiniranjem nafte začeli prej kot v tednu dni. Del proizvodnje naj bi namreč prevzela rafinerija Cilacap, ki si jo prav tako lasti Pertamina.

Reuters
Požar v indonezijski rafineriji Balongan.