Kdo je bil Petr Kellner?

Skrivnostna pota češkega milijarderja, ki je vestno čuval zasebnost in ustvaril imperij

S.R.
29. 3. 2021, 12.43
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 13.31
Deli članek:

O njegovem zasebnem življenju ni znanega veliko, družina naj bi se pogosto selila, intervjuje pa je zavračal.

Profimedia
Kellner na tekmovanju v preskakovanju ovir s konji, na katerem je nastopila njegova hčerka Anna.

»Čeprav sta njegovo poklicno življenje v celoti zaznamovala skrbnost in ustvarjalnost, je njegovo zasebno življenje pripadalo družini in otrokom. Pogreb bo zato potekal v krogu družine,« je novico o smrti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja pospremila tiskovna predstavnica njegove investicijske skupine PPF Jitka Tkadlecova.

Kot je znano, se je češki milijarder Petr Kellner, ki je imel prek skupine PPF v lasti tudi slovensko medijsko hišo Pro Plus, v soboto smrtno ponesrečil na smučanju na Aljaski. V helikopterski nesreči so življenje izgubile še štiri osebe, ena pa je preživela.

56-letni Kellner je bil večinski lastnik skupine PPF, ki je z naložbami v gospodarstvo prisotna na treh celinah. Glede na letno poročilo skupine iz leta 2019 si je lastil kar 98,93-odstotni delež družbe, revija Forbes pa ga že zadnjih 15 let uvršča na seznam najbogatejših Zemljanov. Na lanski lestvici najbogatejših se je uvrstil na 68 mesto, a je do današnjega dne že zdrsnil po lestvici, njegovo premoženje pa ocenjujejo na 17,5 milijarde dolarjev (približno 14,85 milijarde evrov).

Zajem zaslonske slike
Ocenjena vrednost njegovega premoženja na dan 29. marca.

Težave v času pandemije

Številni milijarderji po svetu so pandemijo covid-19 izkoristili za povečanje svojega bogastva, kar pa ni uspelo tudi Kellnerju, ki je v letu 2020 kljub temu ostal nesporni vladar kluba čeških in slovaških milijarderjev. Koronakriza je bila neprizanesljiva predvsem za nebančno finančno institucijo Home Credit, svetovnega ponudnika potrošniških kreditov, v kateri je imel Kellner prek skupine PPF kar 88,62-odstotni delež. Težave so udarile zlasti na kitajskem trgu, družba pa naj bi samo v lanskem letu izgubila 619 milijonov evrov, poročajo češki mediji.

Skupina PPF se sicer ponaša z naložbami v najrazličnejše segmente prostega trga, vključno s finančnimi storitvami, telekomunikacijami, biotehnologijo, nepremičninami in strojništvom. Tako so večinski lastnik telekomunikacijskih družb O2 Czech Republic in Cetin, Kellnerjev imperij pa denimo obsega tudi družbo Škoda Transportation ter delež v britansko-ruski rudarski družbi Polymetal, ki se ukvarja z rudarjenjem plemenitih kovin.

Profimedia
Eno od najmanj dveh zasebnih letal v lasti Petra Kellnerja.

Lovke segajo v Slovenijo

Za Slovence morda najbolj zanimiva je njegova »vpletenost« v slovenski medijski trg. Skupina PPF je namreč lani jeseni dokončno prevzela sklad CME, med drugim lastnika slovenske medijske družbe Pro Plus, ki izdaja televizijska programa POP TV in Kanal A, ter televizijskih postaj na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji. Kot so namreč že konec lanskega leta poročali pri portalu Necenzurirano.si, je Kellner v začetku decembra sicer za le nekaj ur obiskal Slovenijo, kjer se je sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Natančna vsebina pogovorov ni znana, a je Janšev kabinet lobistični stik takrat obrazložil kot »pogovor o načrtih za politično in gospodarsko stabilizacijo regije Zahodnega Balkana v pripravah na predsedovanje EU.« A so pri portalu opozorili, da bi se v ozadju lahko skrivala tudi želja po vplivu na uredniško politiko POP TV, do katere Janša ne skriva svojega nezadovoljstva, tako kot ni skrival zadovoljstva ob oktobrski vesti o prodaji Pro Plusa. S čim bi lahko češkemu mogotcu dvoril Janša? Češki kapital ima za vstop v Slovenijo odprta vrata, Kellner je denimo družinsko povezan tudi z lastnikom češke družbe EP Holding, ki vstopa v strateško partnerstvo z družbo SŽ-Tovorni promet. Lastnik EP Holdinga je namreč češki poslovnež Daniel Kretinsky, ki je poročen s hčerjo Petra Kellnerja. Družbo sta sicer leta 2009 ustanovila PPF Holding in družba J&T Group, s katero naj bi bila vrsto let tesno poslovno povezana tako Kellner kot Kretinsky. Družba J&T Group je tudi lastnica dobrih 13 odstotkov Petrola. Iz Janševega kabineta njihovih vprašanj niso želeli komentirati, so še navedli pri Necenzurirano.si.

Profimedia
Petr Kellner se je redko pojavljal v javnosti.

Skromni začetki

Kellner se je rodil v Češki Lipi, mestu s približno 37.000 prebivalci na severu Češke, a je večji del otroštva preživel v Liberecu. Za razliko od mnogih svetovnih premožnežev se do začetnega kapitala ni dokopal z dedovanjem, njegove korenine so razmeroma skromne, bogastvo pa si je ustvaril z lastnim delom oziroma, če želite, spretnim okoriščanjem v času privatizacije. Začel je kot dobavitelj fotokopirnih strojev, med tem delom pa spoznal Milana Maderyča in Milana Vinklerja, s katerima je skočil v posel in leta 1991 ustanovil PPF (Prvni Česky Privatizačni Fond) s sedežem v Teplicah. Trenutek je bil goden, po žametni revoluciji oziroma propadu komunističnega režima se je rodila večstrankarska parlamentarna republika Češkoslovaška, ki se je leta 1993 nato razdelila na neodvisni državi Češko in Slovaško. Posel je poganjala privatizacija, družba PPF pa je to znala izdatno unovčiti tudi na področju certifikatov.

Profimedia
Eden od njegovih nekdanjih domov v vasici Podkozi zahodno od Prage pod budnim očesom nadzornih kamer. Družina naj bi se sicer veliko selila.

Znanega le malo

Kellner je bil sicer dvakrat poročen, po ločitvi od prve žene Ive Kellnerove se je poročil z Renato Kellnerovo, ki mu je povila štiri otroke. Družina domnevno prebiva v vasici Vrane nad Vltavou južno od Prage, a naj bi se pogosto selila. O družini sicer ni znanega veliko, vedno skrivnostni Kellner, ki je zavračal tako fotografiranje kot intevjuje, je namreč svojo zasebnost skrbno skrival pred očmi javnosti. Razen hčerke Anne Kellnerove, odlične jahalke in državne prvakinje v preskakovanju ovir s konji, je o otrocih znano le to, da obstajajo. Ta šport je vzljubil tudi Kellner, ki pa je bil naklonjen tudi brcanju žoge. Pogosto naj bi ga bilo mogoče zapaziti na stadionu Stamford Bridge, kjer nad londonskim klubom Chelsea bdi ruski milijarder Roman Abramovič. Kellner naj bi si tam lastil tudi zasebno ložo. Bil je tudi ljubitelj ekstremnih smučarskih podvigov, kar se je to soboto izkazalo za usodno.