Prevzgoja psov

Preprečiti želijo uspavanje psa, ki je v Mengšu ubil deklico

Ž.K.
25. 3. 2021, 19.11
Deli članek:

Deset tisoč ljudi je podpisalo peticijo za rešitev psa Rona, ob tem pa izpostavili, da je dogodek v Mengšu splet nesrečnih okoliščin.

Primož Lavre
Pes Ron je bil privezan, na ograji je bilo predpisano opozorilo.
Vzreja psov
Na kinološki zvezi poudarjajo, da je etična vzreja načrtna vzreja rodovniških psov. To pomeni, da vzreditelji skrbno načrtujejo legla in skrbijo za ustrezno socializacijo mladičev, kar je ključnega pomena za nadaljnji razvoj in socializacijo psa. Vzreja čistokrvnih psov zagotavlja bistveno večjo predvidljivost lastnosti psov, tako značajskih kot fizičnih.

Pred tednom dni je v občini Mengeš ugasnilo življenje osemletne deklice, potem ko je vstopila na dvorišče, se napotila k večjemu psu, ki je bil sicer privezan na verigo. Informacij o tem, kaj naj bi se zgodilo, je več. Glede na nekatera pričevanja naj bi deklica poskušala doseči, da bi se pes, mešanec med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, usedel. Pri tem naj bi se zapletla v verigo in padla na psa, ki je reagiral nagonsko. Več je znanega tudi o deklici, saj so se za srbski spletni portal Blic.rs razgovorili družinski člani. »Anina mama je iz Sarajeva, oče iz Ljubljane, njegova družina pa iz Sremske Mitrovice. Anina starša sta se po življenju v Ameriki preselila v Slovenijo in začela življenje v Ljubljani,« so povedali in dodali, da je deklica pred štirimi meseci postala starejša sestrica. Nove družinske članice naj bi se zelo razveselila. »Pri osmih letih je govorila srbsko, angleško in slovensko, znala je osnove kitajskega jezika. Oboževala je glasbo, sanjala je, da bo velika zvezda, da se bo nekega dne pojavila na televiziji. Pogosto je znala reči, da si moraš nekaj močno želeti, da se ti uresniči. Bila je goreča oboževalka Novaka Đokovića je še povedala družina. Tistega usodnega dne naj bi osemletnica želela pomagati deklici iz Južne Koreje, ki z družino prebiva v Mengšu, pri domači nalogi.

Reševanje Rona

Pred nekaj dnevi so se prek družbenih omrežij začele širiti govorice, da naj bi bila zdravniška oskrba deklice prepočasna in da naj bi pri reševanju prišlo do zapletov in zamud, a se je izkazalo, da govorice ne držijo. Vse bolj glasne pa so zahteve, da je treba preprečiti uspavanje psa Rona, ki je bil usoden za dekletce. Na družbenih omrežjih se je že pojavila peticija proti evtanaziji psa. Avtorji peticije so v obrazložitvi zapisali: »Dejstvo je, da je celotna zgodba zelo nesrečna za vse vpletene, dejstvo pa je tudi, da se nikakor ni treba opredeljevati za eno ali drugo stran, saj sta tako deklica kot pes nedolžna.« Ob tem so izpostavili, da Zakon o zaščiti živali med drugim pravi, da za nevarne pse ne štejejo psi, »katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom«. Do tega trenutka je peticijo podpisalo že deset tisoč ljudi.

Profimedia
Kinologe skrbi, da povečani želji do lastništva psov ne bo sledila vestnost pri skrbi.

Zakon odreja usmrtitev

Kot smo poročali, s psom, ki naj bi bil mešanec med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, pred tem dogodkom ni bilo nikakršnih težav. Z veterinarske inšpekcije so sporočili, da pes ni kazal znakov zlorabe. »Skrbnik psa je imel psa registriranega, redno cepljenega, na verigi na svojem dvorišču in je zanj primerno skrbel,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja. Usodo psa predpisuje zakon o zaščiti živali. Ker je povzročil smrt človeka, bi ga morali po tem, ko bodo znani rezultati testa na steklino, v skladu z zakonom uspavati.

Prevzgoja psov

Če bi Rona pustili pri življenju, bi moral na prevzgojo, ki jo lahko odredi inšpekcija. Na kinološki zvezi so nam pojasnili, da prevzgojo izvajajo le štirje izvajalci v Sloveniji, ki jim koncesijo za dejavnost podeli Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Poskušali smo izvedeti, koliko psov je bilo v Sloveniji napotenih na prevzgojo, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Kinološka zveza je v zvezi z dogodkom pred dnevi podala tudi izjavo, v kateri opozarja, da v času pandemije beležimo velik porast zanimanja za nakup psov. Priporočajo, da ljudje o nakupu psa dobro premislijo, da se, če se le da, odločijo za nakup rodovniškega psa in da poskrbijo, da se bodo kot vodniki ves čas izobraževali.

Brez verig

Ob tem so spet pozvali k sprejemu novega zakona o zaščiti živali, katerega osnutek je že pripravljen in v katerem je tudi določba,  ki prepoveduje privez psa z verigo ali kakršnokoli drugo obliko priveza z izjemo priveza psa na povodec med sprehodi, rekreacijo ali veterinarskimi postopki.