Interpelacija

FOTO: Simonitijeva usoda po burni razpravi ostaja neznana

S.R./STA
25. 3. 2021, 06.54
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 07.39
Deli članek:

Potem ko so poslanci v DZ včeraj opravili večji del razprave o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, se ta nadaljuje danes, ko je predvideno tudi glasovanje.

STA
Vlagateljice interpelacije ministru očitajo neprimeren odnos do kulture in medijev, kar Simoniti vseskozi zavrača.

Opozicijske stranke kot predlagateljice interpelacije so očitke Simonitiju nanizale v desetih točkah. Med njimi so izpostavile neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Koalicijski poslanci so medtem večkrat izpostavili, da je Simoniti uspel v letošnjem letu zagotoviti najvišji proračun za kulturo. Minister pa je vse očitke predlagateljev sproti zavračal. Sejo je v sredo zvečer zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom iz SDS, ki je tedaj vodil sejo.

Kot je pokazala razprava, interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi. V SMC so napovedali, da je večinsko ne bodo podprli, je pa podporo napovedal Branislav Rajić. Poslanci DeSUS si niso enotni: Jurij Lep je napovedal podporo, Robert Polnar se je izrekel proti. SNS interpelacije ne podpira.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB sicer same nimajo potrebnih 46 glasov za ministrovo razrešitev.

STA
Včerajšnji shod kulturnikov.

Pregnala jih je policija

Ob 17. uri so se pred DZ zbrali kulturniki, ki so prišli podpret interpelacijo Simonitija, a jih je pregnala policija. "Imamo kulturni molk s polno malho," je na razpravi dejal Matjaž Nemec (SD).

Kot so navedli na Policijski upravi Ljubljana, se je okoli 16.30 na Plečnikovem trgu zbralo okoli 80 oseb, ki so nato odšle do Trga republike, kjer se je shod okoli 17. ure zaključil. Pri varovanju shoda so policisti do sedaj ugotovili eno kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in vodijo postopek o prekršku. Nadaljujejo pa zbiranje obvestil.

STA
Včerajšnji shod kulturnikov.

Muzejska četrt na Metelkovi

Nataša Sukič (Levica) je spomnila na anketo Poligona in Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki je pokazala, da 85 odstotkov ljudi, delujočih v kulturi, vladne ukrepe na tem področju ocenjuje za nezadostne ali premalo zadostne. Ministru je očitala aroganco in cinizem, predvsem v odnosu do nevladne kulture, ter neupoštevanje stroke, in med drugim opozorila na problematiko izselitve več nevladnih organizacij z Metelkove 6 sredi epidemije.

Simoniti je glede Metelkove 6 je dejal, da je selitev Prirodoslovnega muzeja v to zgradbo korak v smeri vzpostavitve muzejske četrti na Metelkovi, ki jo podpira, ter spomnil, da so tam delujočim nevladnikom zagotovili čas, da najdejo nove prostore. Dejal je, da je kulturnike vabil na dialog, pa tudi, da ga ob kritikah podpira vrsta ljudi, od kulturnikov in intelektualcev in tudi marsikdo v javnih zavodih.

STA
Včerajšnji shod kulturnikov.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je menila, da kulturna politika ne sme bazirati na tem, kakšna kultura je ministru všeč, ker mora minister po njenih besedah razumeti etične norme, odprte prostore kulture in različna ideološka zaledja kulturnih ustvarjalcev, ob tem pa mora omogočati dialog. Obsodila je napade na RTV Slovenija in STA ter Simonitijev molk ob tem. Po njenih besedah v Sloveniji potrebujemo neideološki medijski prostor, ki pa ga v SDS uničujejo že celo leto in uvajajo spremembe, ki vodijo v enoumje.