spor med poslanci

Nemec Tanku: "Ste normalni?" Tanko Nemcu: "Odstranjujem vas iz seje"

B.K./STA
24. 3. 2021, 20.49
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 20.56
Deli članek:

Zaradi spora med poslanci so začasno prekinili interpelacijsko sejo Državnega zbora

RTVSLO
Jože Tanko

Sejo Državnega zbora, na kateri poslanci razpravljajo o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, so po več kot 10 urah prekinili zaradi postopkovnih nesoglasij. V opoziciji se niso strinjali z načinom vodenja seje podpredsednika DZ Jožeta Tanka, ta pa je ocenil, da ga je poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec med tem razžalil in ga napotil s seje.

Do zapleta je prišlo potem, ko je Tina Heferle (LMŠ) opozorila na odločbo o odvzemu statusa kulturnega delavca raperju Zlatku, ki jo je Simoniti podpisal, upravno sodišče pa po njenih besedah "raztrgalo". Sodba je po mnenju poslanke pokazala, da so na ministrstvu v primeru Zlatka ravnali nezakonito in so mu status vzeli izključno iz političnih razlogov. Simoniti je očitke zavrnil in dejal, da je bil primer Zlatka vrnjen v ponovno odločanje, zadeva pa je v teku.

Bobo
Matjaž Nemec

Ko je Heferletova po ministrovem odgovoru zahtevala repliko, je prišlo do prerekanja glede tega, da je ni pravilno izrabila. V bran sta ji stopila Nemec in poslanka Levice Violeta Tomić, Tanko (SDS), ki je vodil sejo, pa je nato sprva Nemcu in Tomićevi dal vsakemu po dva opomina, na koncu pa je Nemca odstranil s seje zaradi razžalitve. Nemec je za medije ob prekinitvi potrdil, da je Tanka vprašal, "če je normalen", v smislu njegovega početja. Kot je pojasnil, je namreč prekinil podpredsednico oz. ji vzel besedo, njega pa "nagnal ven", po besedah Nemca brez opomina.

Da je ob takšni razpravi marsikakšna beseda izrečena "v afektu", pa je za medije dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovi oceni Tanko ni ravnal v skladu s poslovnikom. Razprava je resda "huda", toda nekih pravil se je pri vodenju seje treba državi, je dejal. Kdor je naredil napako, se bo moral opravičiti, če želimo obdržati neke meje dostojanstva, je še povedal Han.

Trenutno o nadaljevanju seje poteka posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču. Seja naj bi se po zadnjih informacijah nadaljevala ob 21. uri. Po časovnici naj bi danes razpravo končali ob 22. uri in jo nadaljevali v četrtek dopoldne.