slabe novice za plodnost

Penisi pri ljudeh vse krajši. Vzrok? Onesnaženje

R.T.
24. 3. 2021, 20.10
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 22.30
Deli članek:

Če še nimate dovolj razlogov za okoljevarstvo, vas bo morda prepričal ta.

Profimedia
Ftalati negativno vplivajo na plodnost, nove generacije moških pa imajo zaradi njih tudi krajše penise.

Onesnaženje je dejavnik zaradi katerega se človeškim samcem krajša njihov spolni ud. To v svoji knjigi Count Down piše priznana ameriška epidemiologinja in okoljska znanstvenica dr. Shanna Swan. V novi knjigi avtorica raziskuje povezavo med industrijskimi kemikalijami in vsemi sortami človeških indikatorjev, med njimi tudi dolžino penisa.

Po navedbah avtorice naj bi se dolžina penisa pri moških zaradi nevarnih snovi, ki jih ljudje zaužijemo, krajšala. Vedno več je namreč dojenčkov, ki se oridjo s tako imenovanimi majhnimi penisi. Višja pa je tudi pojavnost erektilne disfunkcije pri moških in plodnosti pri obeh spolih. "Povprečna dvajsetletnica je v mnogih delih sveta danes manj plodna kot je bila njena babica pri 35 letih," opozarja Swanova. "Kemikalije v našem okolju in nezdrav način življenja uničujeta naše hormonsko ravnovesje in povzročata reproduktivno škodo."

Najnevarnejši so po navedbah dr. Swanove ftalati, družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala. Ftalati namreč vplivajo na proizvodnjo hormonov v endokrinem  sistemu. Te spojine pa najdemo praktično povsod. Ker mehčajo polimere jih dodajajo v embalažo, igrače, detergente in kozmetiko.

Kljub nevidni nevarnosti, ki preti našim reprodukcijskim sistemom pa je tukaj tudi dobra novica. Odkar je Evropska unija leta 1993 ustanovila Evropsko agencijo za okolje, se je onesnaženje z mikrodelci v državah članicah unije zmanjšalo za 41 odstotkov. To zmanjšanje onesnaženja naj bi v povprečju življenjsko dobo Evropejcev podaljšalo za devet mesecev.