Epidemija v novem zagonu, pomoč se zaključuje

Kateri ukrepi prenehajo veljati konec marca

Žiga Kariž
24. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

S koncem marca se prenehajo izvajati ukrepi, kot sta mesečni temeljni dohodek in nadomestilo plač delavcem zaradi odrejene karantene. Minister Cigler Kralj napoveduje podaljšanje, a zadeva ni tako preprosta.

Dreamstime
»Vlada lahko najpozneje do 31. decembra 2020 ukrepa iz 1. in 2. oddelka tega poglavja s sklepom podaljša za obdobje največ šestih mesecev v primeru podaljšanja učinkovanja ukrepov iz pravnega akta iz 92. in 97. člena tega zakona.«

Vlada je v osmih protikoronskih paketih (PKP) sprejela kopico ukrepov, s katerimi se blažijo posledice epidemije koronavirusa. Brez ukrepov bi se Slovenija zagotovo soočala s propadom številnih podjetij, rastjo brezposelnosti in socialnimi stiskami brez primere. Med najbolj učinkovite ukrepe spadajo mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, kmete in verske uslužbence, nadomestilo plače delavcem zaradi odrejene karantene (njim ali otrokom), delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene in delno kritje fiksnih stroškov podjetnikom.

Kaj se končuje

Z 31. marcem ne bo več mogoče oddati vloge za izplačilo MTD ter za delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali varstva otroka. 

Vsem tem ukrepom je vlada s sklepom enkrat že podaljšala veljavnost. Primarno so veljali do 31. decembra, nato pa jim je vlada v skladu z možnostjo, ki jo je predvidela v PKP5 in PKP6, podaljšala veljavnost do 31. marca, ko bodo prenehali veljati, če jim vlada te ne bo znova podaljšala. Ker se, kot kaže, še vedno nismo izvili iz primeža bolezni, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj vladi že predlagal podaljšanje nekaterih ukrepov, med njimi je omenil subvencioniranje čakanja na delo, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene in še druge ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaposlenim. Subvencioniranje čakanja na delo je vlada v dosedanjih odločitvah predvidela do konca aprila, zato se ministru in vladi s tem ukrepom nikakor ne mudi. Drugače pa je z mesečnim temeljnim dohodkom in nadomestilom plače zaradi odrejene karantene.

Potreben nov zakon

Kot kaže, se je vlada ujela v manjšo past. Medtem ko je pri ukrepih, ki so bili sprejeti v PKP6, zapisala zgolj, da jih lahko podaljša za šest mesecev, je v PKP5, ki je osnova za izplačilo temeljnega dohodka, zapisala, da sicer lahko ukrep podaljša za šest mesecev, a dodala, da mora to storiti najkasneje do 31. decembra 2020. Ker je konec decembra vlada izkoristila možnost le trimesečnega podaljšanja, bo morala za nadaljnje izplačevanje mesečnega temeljnega dohodka (MTD) torej sprejeti nov zakon. Enako velja za povračilo nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile obveznosti varstva otrok.

Nujne spremembe

Če bo vlada sprejela nov zakon, ki bo podaljševal najbolj nujne ukrepe, bi bilo smiselno razmisliti o nekaterih spremembah, ki bi številnim samozaposlenim olajšale težave. Prva je zagotovo izračun upravičenosti do pomoči. Ker je vlada osnovni pogoj za pridobitev MTD, torej upad prometa v letu 2020 v višini vsaj 20 odstotkov v primerjavi z letom 2019, kasneje z izračuni močno popačila, se številni, predvsem mladi starši, ki so samozaposleni, soočajo z dejstvom, da morajo pomoč vračati. Pričakovati je tudi, da se bo spremenilo primerjalno obdobje in bo vlada za pridobitev pomoči gledala tudi uspešnost poslovanja v letu 2021.