KADROVSKE IGRICE

Se v Hrastovcu pripravlja teren za novega direktorja iz vrst NSi?

Senka Dreu / Štajerski tednik
25. 3. 2021, 06.55
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 07.00
Deli članek:

V Socialnovarstvenem zavodu (SVZ) Hrastovec so previharili že mnoge viharje: medtem ko so dokaj dobro prebrodili epidemijo, se še vedno spopadajo s prostorsko stisko, v medijih se pojavljajo zaradi napadov agresivnih stanovalcev na varovanih oddelkih, vsemu naštetemu pa se pridružujejo zakulisne politično naravnane kadrovske igrice.

STA
Poleg vseh ostalih težav, ki pestijo SVZ Hrastovec, njegovo delo otežujejo politične kadrovske igrice.

Direktorica Andreja Raduha je na potrditev svojega drugega mandata morala počakati kar nekaj mesecev, čeprav jo je tedanji svet zavoda izbral že oktobra 2019, mesec dni kasneje pa je dobila še nezavezujoče soglasje lenarških svetnikov. Soglasje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, takrat še pod taktirko Ksenije Klampfer, ki je slednjič prišlo v začetku lanskega leta, je bilo namreč tisto, ki ji je dalo polna pooblastila za vodenje največjega tovrstnega državnega zavoda pri nas. Ta skrbi za 640 stanovalcev na 25 lokacijah, zaposluje pa 450 ljudi.

Poleg Al Shammaryjeve podpisani pod kazensko ovadbo predlagajo kazenski pregon tudi zoper vse druge člane sveta zavoda, ki so glasovali proti načrtu investicij ali se vzdržali, saj so s tem po njihovem mnenju otežili delovanje zavoda in mu povzročili poslovno škodo.

Razrešitev polovice članov sveta

Zaposleni v zavodu so si oddahnili, da se je obdobje obglavljenega delovanja končalo in da se v kolektiv vračajo stabilnejše razmere za delo. A se niso vrnile. Z novo oblastjo so se začele kadrovske menjave. Janševa vlada je namreč konec julija razrešila šest od sedmih članov, ki jih ima v 13-članskem svetu kot ustanoviteljica zavoda, in to dobrega pol leta pred iztekom njihovega mandata. V svetu je pustila samo Tilna Štefaneca, lenarškega svetnika iz vrst SMC, ki je tudi prevzel vodenje, preostalih šest mest pa je razdelila med člane strank NSi in SDS ter jih imenovala do konca mandata, ki se je iztekel 9. marca letos. Tedanjega predsednika Miho Ciglerja, ki je svet zavoda kot predstavnik invalidskih organizacij vodil dolgih 17 let, je menjava presenetila, poteza vlade se mu je zdela nerazumna in neodgovorna.

Nezaupnica in onemogočeno delo

Zapleti so se nadaljevali tudi letos, saj nekatere seje sveta sploh niso bile sklepčne, kriza pa je dosegla vrhunec s tem, ko člani brez pojasnila niso potrdili poročila za leto 2020, čeprav je SVZ Hrastovec posloval pozitivno in s 43 tisoč evri presežka. Posledično niso dobili zelene luči niti program ravnanja z nepremičninami, kadrovski načrt in načrt investicij. Med slednjimi je najpomembnejša gradnja varovanega doma v Lenartu, katerega vrednost je bila ocenjena na 2,7 milijona evrov in za katerega bi morali člani sveta potrditi investicijsko dokumentacijo. Ker jim je mandat medtem že potekel, investicije pa niso potrdili, se zavod ni mogel v prvem roku prijaviti na razpis za evropsko sofinanciranje. Zdaj že bivši predsednik Štefanec obžaluje, da se kljub njegovemu prizadevanju niso uspeli dogovoriti v prid delovanja zavoda in da so se razšli vse prej kot prijateljsko. Vodstvo zavoda je s tem v bistvu dobilo nezaupnico, brez potrjenih dokumentov je tako rekoč nemogoče delati.

Nezadovoljni s sindikalno predstavnico

Menjava članov sveta in sabotiranje njegovega delovanja sta očitno zgolj uvertura v dejansko željo po rušenju direktorice zavoda Andreje Raduha. O njeni usodi in prihodnosti zavoda bo zdaj odločal svet v novi postavi, ki pa še ni bil imenovan. 

Kot kaže, pa sta bila menjava članov sveta in sabotiranje njegovega delovanja zgolj uvertura v dejansko željo po rušenju direktorice zavoda Andreje Raduha. O njeni usodi in prihodnosti zavoda bo zdaj odločal svet v novi postavi, ki pa še ni bil imenovan. Da so razmere skrajno napete, dokazuje strah med zaposlenimi, ki se s svojim mnenjem ne upajo javno izpostaviti. Kljub temu so vse glasnejše govorice, da se v obstoječem kaosu pripravlja teren za novo vodstvo v podobi NSi-jevega človeka, Aleksandra Gungla, ki je v zavodu zaposlen kot vodja vzdrževanja in je pred dvema letoma proti Raduhovi izgubil bitko za direktorski stolček, saj ni dobil podpore sveta zavoda.

Očitno v svojem kolektivu oziroma njegovem delu ni preveč priljubljena predstavnica zaposlenih v svetu zavoda Leila Al Shammary. Spomnimo, da se lani ob menjavi polovice članov sicer ni želela opredeliti do tega, ali ta odločitev pomeni tudi skorajšnjo razrešitev direktorice, a je izjavila, da po njenem mnenju gotovo pomeni korak k ureditvi razmer. Pridobili pa smo anonimno kazensko ovadbo, ki so jo pred dnevi podali »zaskrbljeni zaposleni zavoda Hrastovec«, v kateri Al Shammaryjeva nastopa kot glavna akterka.

»Kazensko ovadbo podajamo anonimno, saj smo deležni neupravičenih in neutemeljenih pritiskov s strani predstavnice sindikata zavoda Hrastovec Leile Al Shammary, ki je glavna oseba pri oškodovanjih pravic delavcev, vodstva zavoda in sveta zavoda, kakor tudi vseh naših oskrbovancev. Ker se bojimo za svoja delovna mesta, v borbi za pravičnost ter proti nezakonitemu delovanju določenih oseb kot tudi oškodovanju zavoda podajamo anonimno ovadbo.«