Zasedenost je simbolična

Zaskrbljeni zaradi informacij o dodatnem zaostrovanju ukrepov

Luka Tetičkovič
24. 3. 2021, 06.56
Deli članek:

Nastanitveni obrati zaznavajo veliko negotovost in previdnost med potencialnimi gosti. Cepljenje v Nemčiji poteka počasi, zato ljudje z rezervacijami odlašajo.

STA
Lansko sezono so rešili domači gostje. Kaj pa bo letos?

Zasedenost hotelov je zaradi prepovedi obratovanja panoge že od oktobra lani le simbolična, opozarja Fedja Pobegajlo iz Turistično-gostinske zbornice Slovenije.

»Primerjave z rekordnim letom 2019 niso smiselne, pa tudi primerjave z lanskim letom kažejo na zaostajanje obsega rezervacij,« Pobegajlo odgovarja na vprašanje, kako se lahko letošnje leto primerja s predkoronskim časom. »Pri rezervacijah zaznavamo veliko previdnost gostov in čakanje na več informacij glede odpiranja kapacitet. Po naših informacijah cepljenje prebivalstva na nekaterih pomembnih trgih (na primer nemškem) poteka počasi, zato potencialni gostje čakajo z rezervacijami. Prav tako smo zaskrbljeni zaradi informacij o dodatnem zaostrovanju ukrepov v sosednjih državah,« opisuje vzdušje med ponudniki turističnih nastanitev.

Sprejemajo lahko le poslovne goste

»Trenutno še vedno velja odlok, ki prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. S tem je obratovanje hotelov prepovedano oziroma omejeno, sprejemati smemo le goste, katerih namen potovanja je poslovni,« pojasnjuje Urša Malovrh, generalna menedžerka hotela Ljubljana Park.

»Dokler bo odlok veljaven v takšni obliki, poleg vseh ostalih omejitev in oteženega dostopa do Slovenije, lahko mogoče računamo na od 15- do 30-odstotno zasedenost v naslednjih mesecih. Ko pa se bo ta ukrep sprostil in bomo lahko sprejemali vse goste, bi bila zasedenost po ocenah nekje med 30 in 50 odstotki,« ocenjuje Malovrhova. V rekordnem poslovnem letu 2019 je sicer Ljubljana beležila 90-odstotno zasedenost zmogljivosti.

Pri tem v hotelu Ljubljana Park poudarjajo, da so tako kot celotna Ljubljana povsem odvisni od tujih gostov, ki predstavljajo kar 90-odstotni delež. Zaradi tega se ne zanašajo na uporabo turističnih bonov, močno pa se jim pozna tudi upad turističnih skupin, ki so pomemben del v strukturi njihovih gostov.

Veliko zanimanje za zdravilišča in terme

Razmere so boljše v segmentu zdraviliškega turizma. »Rezervacije potekajo zelo različno in so odvisne od trenutne situacije,« nam pove Jožica Polajnko iz Bioterm v Mali Nedelji.

Dinamika povpraševanja po rezervacijah se povečuje, če se epidemiološka slika izboljšuje, a hitro tudi upade, ko se slika slabša. Gostje povprašujejo po nastanitvi predvsem v času praznikov, a situacija kaže, da verjetno tudi takrat ne bodo mogli odpreti dejavnosti, sicer pa je zanimanja precej. Gostje namreč pričakujejo, da jih bodo poklicali takoj, ko bo jasno, ali smejo Bioterme odpreti.