kljub opozorilu naročili nedelujočo opremo

Počivalškova ekipa vedela, da ventilatorji niso primerni

Luka Tetičkovič
22. 3. 2021, 18.00
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 18.04
Deli članek:

Revizija računskega sodišča je razkrila, da je gospodarsko ministrstvo prosilo za strokovno mnenje za ventilatorje, nato pa ga ni upoštevalo. Dobili smo precenjene ventilatorje, ki jih vseh niso usposobili še dolgih devet mesecev po tem, ko bi že morali začeti »reševati življenja«. Po razkritjih, ki so jih včeraj objavili v oddaji 24ur, objavljamo dokaze, da odgovorni niso upoštevali stroke.

STA
Sporne ventilatorje R30 so bolnišnice deponirale kar v klet, saj brez nadgradenj za predihavanje niso bili uporabni.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je na elektronski naslov strokovnjaka iz Splošne bolnišnice Celje 17. marca 2020 naslovilo elektronsko sporočilo, v katerem so prosili za »strokovno mnenje v zvezi s spodnjimi respiratorji. Potrebujemo jih za nabavo države za Zavod za blagovne rezerve,« povzema revizija Računskega sodišča.

Odgovor so prejeli še isti dan. Strokovnjak je pojasnil, da so ventilatorji Siriusmed R30 najosnovnejši modela nižjega razreda, ki naprednejše oblike ventiliranja omogoča le opcijsko, obenem pa noben tip ventilatorja tega proizvajalca ne omogoča neinvazivne ventilacije.

Stroka je ob tej ceni zahtevala še servis in garancijo

MGRT strokovnega mnenja glede ventilatorjev ni posredovalo Zavodu za blagovne rezerve. Računsko sodišče se sprašuje, ali ga je sploh proučilo in razumelo, saj v njem jasno piše, da so ventilatorji precenjeni in neprimerni. MGRT je zavodu posredovalo le navodila, naj ventilatorje kupi; v njih je jasno zapisalo, katere in koliko.

»R30 z opcijskimi oblikami ventilacije in nadzora bi bil v epidemiji primeren ventilator za široko uporabo. Cena je zelo visoka, za to ceno bi lahko dali najboljše ventilatorje R50+ z vsemi opcijami. Ker je cena zelo visoka, mora dobavitelj zagotoviti servis naprav in ustrezno garancijo,« je bil strokovnjak jasen v odgovoru. Podjetje Geneplanet, ki je dobavilo sporne ventilatorje, je v začetku marca pojasnilo, da ventilatorji tipa R50 takrat niso bili dobavljivi in jih ne bi bilo mogoče dobiti za enako ceno, kot so jo ponudili za tip R30.

Gre seveda za strokovno mnenje, na katerega se je Počivalšek skliceval, ko so ga med obema valoma kritizirali, da je kupil neprimerne ventilatorje. Takrat je trdil tudi, da je reševal življenja, zato je kupil golfe, ko so strokovnjaki hoteli mercedese. Računsko sodišče je zdaj ugotovilo, da MGRT ni preverilo, kaj pomeni mnenje strokovnjaka. Pravzaprav sploh ni izkazalo, da ga je proučilo.

Računsko sodišče
Seznam petih ponudnikov

Računsko sodišče
MGRT niso posredovali informacij o mnenju strokovnjaka.

Računsko sodišče
Učinek nabave neprimernih ventilatorjev za zdravljenje bolnikov s covid-19

Računsko sodišče
Ventilatorje so dobavili več kot pol leta po nakupu.

Zavodu dali navodila brez vsebine

Pri posredovanju na Zavod za blagovne rezerve tako ni opozorilo na njihovo visoko ceno, ni preverilo, ali je možno pri ponudniku dobiti boljše ventilatorje, in ni zaprosilo za mnenje pri ministrstvu za zdravje. Dolžnost Zavoda za blagovne rezerve je bila, da nakup izvede na podlagi elektronskih sporočil z MGRT. To mu je tudi posredovalo navodilo, katere in koliko ventilatorjev kupiti.

»Ugotovili smo, da je bilo 64 ventilatorjev tipa Siriusmed R30 in 46 ventilatorjev tipa Bellavista ob njihovi dobavi konec marca oziroma aprila 2020 neprimernih in zato neuporabnih za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Revidiranci najmanj šest mesecev po dobavi in ne nazadnje tudi ob ponovni razglasitvi epidemije niso poskrbeli za njihovo nadgradnjo. To je pomenilo, da do oktobra 2020 navedenih 110 ventilatorjev ni bilo primernih za zdravljenje bolnikov s covidom-19,« je Računsko sodišče jasno v reviziji.

Bobo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povozil strokovna mnenja, ugotavlja revizija.

Vseh niso usposobili vse do srede januarja

Ventilatorji so bili posel SDS Žvižgač Ivan Gale, ki je prvi razkril nepravilnosti pri epidemičnih dobavah, je razkril, da mu je Počivalšek dejal, da je Geneplanet posel SDS. Prav Geneplanet je dobavljal precenjene in neprimerne ventilatorje Siriusmed R30. Geneplanet je takrat predložil tudi ponarejene certifikate.

Iz pojasnil zavoda sledi, da vsi ventilatorji niso delovali vse do srede januarja. Dodatno opremo za 64 ventilatorjev Siriusmed R30 so dobavili šele po sedmih mesecih od dneva dobave. Do konca leta so z dodatno opremo usposobili 75 od 110 kupljenih ventilatorjev. Nekatere od njih so bolnišnice deponirale kar v kletne prostore. Za 25 ventilatorjev Bellavista pa oprema ni bila dobavljena vse do sredine januarja.