načrt za okrevanje

VIDEO: Mladi okoljevarstveniki so se priklenili na vladno poslopje

B.K.
22. 3. 2021, 15.14
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 15.16
Deli članek:

Opozarjajo na "škodljiv načrt za porabo 5,2 milijarde evrov evropskih sredstev za okrevanje po pandemiji."

Bobo
Protest pred stavbo Vlade RS.

Načrt, ki ga za okrevanje po pandemiji pripravlja slovenska vlada "nas pelje v podnebno katastrofo," so prepričani mladi okoljevarstveniki, zbrani v gibanju Mladi za podnembno pravičnost. Zato so se danes priklenili na vladno poslopje in vladnim uslužbencem preprečevali izstop iz objekta. Zahtevajo nov "pravičen, podnebno ambiciozen in do narave prijazen načrt za okrevanje," sicer bodo aktivnosti stopnjevali.

Akcija je odziv na načrt, s katerim bo vlada uporabila 5,2 milijarde evrov sredstev, kolikor nam jih je namenila Evropska unija, za potrebe izhoda iz krize, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa.

Bobo
Protest pred stavbo Vlade RS.

Mladi za podnebno pravičnost so prepričani, da je načrt škodljiv. Najprej ne namenja vsaj 37 odstotkov sredstev za zelene politike, čeprav to zahteva sam Bruselj. V zniževanje emisij naj bi šlo samo 5 odstotkov vseh sredstev, le 115 milijonov pa je na področju energetike namenjenih obnovljivim virom energije. Prav tako je načrt nezadosten na področju transporta, saj "so vlaganja v ceste za faktor 2,4 večja od vlaganj v trajnostno mobilnost," so zapisali aktivisti.

Moti jih tudi bistveno nepravično in nesocialno naravnan prehod, saj bodo "predlagane podnebne politike brez dodatnih ukrepov povečale družbeno neenakost, znižale razpoložljivi dohodek najrevnejših in povečale (energetsko) revščino."

Predlagani načrt okrevanja prav tako ne naslavlja hitrega "upada živalskih in rastlinskih vrst." "Ukrepi, ki bi primarno pripomogli k ohranjanju in širjenju narave ter ji omogočili prosto pot za poln razcvet, so izjemno redki. Še več, s pospešenim betoniranjem, financiranim s strani tega mehanizma pomoči, bo narava zgolj še bolj negativno prizadeta," so prepričani mladi.

Bobo
Protest pred stavbo Vlade RS.

Zato so danes priklenjeni na verige od vlade zahtevali, da ta pripravi radikalno drugačen načrt za okrevanje, ki bo vseboval: povečanje podnebnih investicij in preprečitev podnebnega zloma, pravični prehod na zeleno družbo, povečanje investicij v naravne rešitve, zaščito biodiverzitete in obrambo čiste pitne vode, ter razvoj družbe v družbeno-ekonomski sistem, ki bo utemeljen na "potrebah posameznice, skupnosti in narave."

Dokler strategija okrevanja ne bo spremenjena bodo Mladi za podnebno pravičnost "nadaljevali boj in stopnjevali pritisk," so še opozorili mladi okoljevarstveniki.