En odstotek proti 30

Janši se zdi "malo mimo" poslušati nasvete šefice poslanske skupine Počivalškove stranke

G.G./STA
22. 3. 2021, 14.57
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 17.44
Deli članek:

Znano je, da vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga ni povsem na vladni "liniji". Premierju Janezu Janši je danes očitala podpihovanje določenih konfliktov, ta ji ni ostal dolžan. O razmerah v SMC je pozneje precej previdno spregovoril tudi Zdravko Počivalšek.

Bobo
Janja Sluga je prijala tipično zajedljiv odgovor premierja Janeza Janše.

Sluga je v državnem zboru Janšo vprašala po oceni dela vlade v preteklem letu in kateri so ključni projekti vlade v prihodnjem letu, da bi bil izhod iz te krize čim hitrejši, zanesljiv in učinkovit.

Janša je med drugim ponovil, da je vlada približno 80 odstotkov svojega časa v preteklem letu porabila za spopad z epidemijo, na katero Slovenija ni bila pripravljena. V drugi polovici leta Slovenijo čaka predsedovanje EU, kar bo jemalo veliko dodatne energije, vseeno želijo v prihodnosti realizirati tudi ključne zaveze iz koalicijske pogodbe, med drugim sta to debirokratizacija in decentralizacija države. Program za to je narejen, potrebujejo pa tudi nekaj časa in manevrskega prostora za udejanjenje.

Sluga je nato ocenila, da je zaupanje tisto vezivo, ki nas v težkih trenutkih drži skupaj kot družbo. "In v tej luči se v resnici veliko ljudi sprašuje tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade niste izrabili za neko krepitev povezovanja in dviga ugleda širše kot samo med dosedanjimi sledilci. Zakaj v taki situaciji obrat v neko komunikacijo z depešami, pismi, z nekimi prehitrimi čestitkami, ki dejansko domačo javnost poleg te epidemije še dodatno iritira," je dejala in tudi vprašala "zakaj ne gasiti požara med STA in Ukomom, pač pa ga podpihovati".

Janša je na to odgovoril, da problem ni v načinu komuniciranja, ampak je to vedno izgovor. "Problemi so tam, kjer sem jih opisal prej. Tisti, ki so ali pa ki ste vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solite pamet vsem ostalim glede na prazna skladišča in nepripravljenost države. Če bi bile razmere normalne, potem bi seveda vlada mogoče imela čas, da se enkrat na teden sestane, pa se pogovarja o komuniciranju, tako pa smo morali uvesti še dodatno sejo vlade, na kateri se ukvarjamo z zaščito zdravja in življenj ljudi. Pa tudi malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslanske skupine stranke z eno odstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in predsedniku stranke, ki ima tridesetkrat večjo podporo," je odgovoril Janša.

Počivalšek o Janševi opazki

Prvak SMC Zdravko Počivalšek v komentarju današnjega odgovora premierja Janše na poslansko vprašanje Sluge ni bil ravno konkreten. "SMC je stranka centra, trudimo se biti povezovalni. Imamo veliko moč, ki jo bomo realizirali tudi na naslednjih volitvah," je dejal Počivalšek. Dodal je, da imajo pa veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Tudi v tej vladi je po njegovih besedah vloga SMC povezovalna in so osredotočeni na realizacijo koalicijske pogodbe. Ponovno je napovedal, da bodo naredili vse za to, da povežejo liberalni center. Tiste, ki so pripravljeni delati za dobrobit Slovenije, vidijo kot partnerje pri bodočem političnem delu. Glede povezovanja s konkretnimi strankami, denimo z novo stranko Naša dežela, pa ni želel špekulirati.

Želi si zadržati ves potencial

STA
Počivalšek pravi, da so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej.

Zorčič: SMC ne igra tiste vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v to koalicijo

Sicer pa je bil Počivalšek danes precej nekonkreten tudi v komentarju kritičnih stališč poslancev SMC Janje Sluga inIgorja Zorčiča. Neposrednemu odgovoru o enotnosti in njuni vlogi v poslanski skupini se je izognil. 

Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo po njegovih navedbah potekajo pogovori organov stranke.

Na vprašanje, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi jo zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, je Počivalšek odgovoril:"Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial." "Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo,"je na Zorčičeva stališča, o katerih smo poročali včeraj, odgovoril Počivalšek. Po njegovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej.

Izognil se je tudi neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali sta Sluga in Zorčič trdna v poslanski skupini SMC ali z eno nogo že drugje."Vse zadeve, ki nas delijo, bomo prediskutirali. Na koncu se bomo skupaj odločili, kako bomo šli dalje,"je dejal.

Napovedal je še, da bodo poslanci SMC proti interpelaciji ministra za kulturoVaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci SMC o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah videli.