opravičilo

Snemalcu Nove24TV onemogočili snemanje izjave Tanje Fajon: "Prišlo je do nesporazuma"

A.S./STA
26. 2. 2021, 19.42
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 19.50
Deli članek:

Snemalcu Nove24TV so danes preprečili dostop na novinarsko konferenco SD. Predsednica SD Tanja Fajon se je sicer že opravičila in na Twitterju zapisala, da je očitno prišlo do nesporazuma.

Bobo
Predsednica SD Tanja Fajon se je sicer že opravičila.

Aleksander Rant iz Nove24TV je danes namreč na Twitterju zapisal, da je stranka SD fizično - z varnostnikom - preprečila dostop njihovemu snemalcu na novinarsko konferenco Fajonove.

Stranka SD mu je na profilu njihovega projekta Samo dejstva odgovorila, da varnostnika sploh nimajo in ni bil prisoten. Da pa so "zaradi znanih zlorab, laži in potvarjanj" s strani Nove24TV že pred časom sprejeli odločitev, da z njimi ne sodelujejo". Pa tudi, da na njihovih dogodkih niso dobrodošli, dokler bodo nadaljevali "z načrtnim generiranjem laži in sovraštva".

Medtem pa se je Fajonova na Twitterju opravičila in zapisala, da na nesporazum "ni imela ne časa ne priložnosti vplivati". "Nobenega navodila o prepovedi snemalcu z moje strani ni bilo. Vsi novinarji in mediji so na naših novinarskih dogodkih dobrodošli," je navedla.

Dogodek so obsodili v obeh novinarskih združenjih. V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zapisali, da tako omejevanje grobo posega v svobodo dela medijev. Dodali so, da je to posebej nerazumljivo s strani stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji. Napovedali so, da bodo o tem obvestili tudi Evropski parlament.

V Društvu novinarjev Slovenije kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujejo za nesprejemljivo. V društvu pričakujejo, da stranka spremljanje izjav omogoči vsem predstavnikom javnosti. V društvu sicer težavo vidijo tudi v zakonski definiciji medijev in nespoštovanju poklicnih ter etičnih standardov.