opozicija kritična

Janševo pismo prispelo v Bruselj, tako se je odzvala Evropska komisija

A.S./STA
26. 2. 2021, 17.07
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 17.40
Deli članek:

V Evropski komisiji so potrdili, da so v četrtek prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

Profimedia
Janša je predsednici komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo z vabilom, naj komisija oblikuje skupino za ugotavljanje dejstev, ki naj v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo ter se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva ter svobode in pluralnosti medijev.

"Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava," so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

"To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še izpostavili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa.

Evropska komisija bo drugo poročilo o vladavini prava v uniji predvidoma objavila v drugi polovici leta med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Sploh prvo poročilo o stanju vladavine prava v vseh članicah unije je objavila septembra lani.

V njem je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

V komisiji so pred dnevi tudi obsodili obtožbe slovenskega premierja na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

"Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je tedaj dejal glavni govorec komisije Eric Mamer v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali obsojajo besede slovenskega premierja.

V Bruslju so tedaj tudi izpostavili načrt za krepitev demokracije in svobode medijev, ki so ga predstavili decembra lani, ter poudarili, da jemljejo grožnje novinarjem zelo resno in da bodo v tem kontekstu predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Janša sicer v pismu von der Leynovi med drugim zapiše, da lahko ad hoc skupina za ugotavljanje dejstev, če se zdi komisiji to primerno, vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta.

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Charlesu Michelu so na vprašanje, kakšen je predsednikov odziv na pismo, odgovorili, da je pismo slovenskega premierja naslovljeno na predsednico komisije in da ga ne komentirajo.

Opozicija kritična do Janševega pisma Evropski komisiji

Opozicijske stranke so sena pismo premierja Evropski komisiji odzvale kritično. V LMŠ in Levici menijo, da gre za preusmerjanje pozornosti, SD poziva Janšo k umiritvi strasti, SAB pa meni, da ni primeren za položaj.

Predsednica SD Tanja Fajon je izrazila zaskrbljenost zaradi vrste pisem, ki jih piše premier. Pri tem je kot vprašanje izpostavila, ali jih piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja.

Premierja je pozvala, naj umiri strasti tako glede vprašanj Slovenije, kot ugleda Slovenije na mednarodnemu prizorišču. Pozvala ga je, naj bolj kot na pisanje pisem, ki ne koristijo državi, vso svojo energijo usmeri raje v obvladovanje epidemije covida-19 v Sloveniji ter iskanje soglasja in pomiritve ter neke bolj strpne in normalne družbe, za kar je odgovoren.

Meni, da "pismo gotovo odmeva v Bruslju". "Zdi se mi, da nas Bruselj spremlja precej zaskrbljeno, celotna evropska javnost se ukvarja s Slovenijo". Meni, da to ne koristi, saj je Slovenija pred predsedovanjem EU. Spomnila je, da so Sloveniji prihajali bolj resni opomini s strani Evropske komisije, med njimi "ostra kritika" glede verbalnega napada na tujo novinarko, kot tudi opozorila zaradi vladavine prava in stanja demokracije.

"Če predsednik vlade čuti, da vabi neko evropsko delegacijo pregledovati razmere, bi to seveda lahko pozdravila. Naj bo to delegacija vseh institucij (...) pa bomo potem verjetno dobili realno oceno, glede na to, da komisija tudi piše poročila o stanju pravne države v Sloveniji", je dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje na novinarski konferenci SD.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je novinarjem v DZ dejala, da pismo ni namenjeno vabilu predstavnikom EU, ampak "notranji javnosti, da Janša še enkrat pokaže vse te frustracije in travme, ki jih dnevno izraža, kjerkoli ima priložnost", preusmerjanju pozornosti od tega, da vlada ni sposobna voditi države. Poudarila je, da ima Evropska unija svoje mehanizme in sama presoja, kdaj je treba preveriti in zavarovati spoštovanje načel EU in da ni potrebe, da jim premier piše.

Glede vsebine pisma je dejala, da premier v njem govori o napadih znotraj medijske sfere, hkrati pa blokira financiranje STA. Govori o sodstvu, na drugi strani pa blokira imenovanje tožilcev, "pa še malo je oblatil opozicijo".

Dodala je, da smo premierjevega "izlivanja njegovih frustracij, travm in neresnic" v Sloveniji že navajeni, da pa je "žalostno, da se tega poslužuje tudi, ko gre za ugled Republike Slovenije v tujini". Še bolj žalostno pa je po njenem mnenju to, "da ima pri tem statiste oziroma tiste, ki ga pri tem podpirajo, ki sodelujejo pri teh ravnanjih" in "pri pošiljanju tovrstnih pamfletov" in ki so sokrivi za to, kar se dogaja. "Govorimo o koalicijskih partnerjih in predsedniku republike," je dodala.

"Janša ni primeren za predsednika vlade"

Koordinator Levice Luka Mesec pa je menil, "da bi vse stranke v Sloveniji, ki se imajo za demokratične, morale obsoditi pismo in se od njega distancirati" ter zavzeti stališče, da premier Janša ni primeren za vodenje Sveta EU, saj je eden temeljnih postulatov unije zaveza k politični demokraciji.

V pismu namreč po njegovi oceni premier "še enkrat jasno kaže", da bi bil rad tudi urednik vseh slovenskih medijev in da bi rad "določal, kaj je laž in kaj je resnica", kar je v nasprotju s postulati demokratične družbe. "V Sloveniji nimamo spora med levico in desnico, kot skuša prikazovati vlada, ampak spor med avtoritarci, ki si poskušajo prigrabiti oblast v državi, in vsemi tistimi, ki želimo še naprej živeti v demokratični družbi".

Meni, da gre za provokacijo, za odvračanje pozornosti od drugih tem, ki so trenutno v obravnavi v državnem zboru, kot so vprašanje demografskega sklada, torej upravljanja prek osem milijard evrov državnega premoženja, in nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ko se govori o tem, kako bo vlada porabila pet milijard evrov evropskih sredstev. Pismo je z razlogom poslano prav danes, da odvrne pozornost javnosti od navedenih tem in "da se spet ukvarjamo z nekim ekscesom Janeza Janše", je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali je premierja k pismu spodbudil obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin, ki je pozval vlado k tovrstnemu vabilu, pa je menil, da sta to s premierjem skupaj storila ter da sta Tonin in NSi s tem še enkrat pokazala, da NSi "ni avtonomna stranka, ampak je postala samo privesek SDS".

V SAB so ocenili, da Janša "očitno ni primeren za predsednika vlade, saj sam ne zna rešiti domačih problemov oziroma jih celo ustvarja". "Tako kot je leta 2013, ko ni vedel, kako državo rešiti pred bankrotom, na pomoč klical 'trojko', danes kliče Evropsko komisijo, da uredi svobodo medijev in demokracijo," so zapisali na Twitterju.