Afera na afero

Kako Uroš Urbanija pokriva Janševe napake

Antun Katalenić
26. 2. 2021, 19.30
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 19.34
Deli članek:

Ali kot nekdanji urednik na STA ali pa kot aktualni šef Ukoma Uroš Urbanija vselej povzroča preglavice na Slovenski tiskovni agenciji.

Bobo
Uroš Urbanija je svoj čas bil namestnik odgovornega urednika na STA, kamor je bil imenovan v času prve Janševe vlade.

»Mediji želijo ustvariti afero, ki je ni.« S to frazo je vlada na uradnem twitterju zavrgla navedbo turškega medija, ki je podelil novico, da premier Janez Janša po tem družbenem omrežju deli protiislamska stališča.

(Dez)informacije

Pri tem članku se je turški medij skliceval na Janševo deljenje tvita uporabnika All Briefs, ki je prejšnjo nedeljo spomnil na obletnico prve objave Komunističnega manifesta, pri tem pa zapisal, da »nobena druga knjiga ni povzročila več smrti, trpljenja, zatiranja, osiromašenja in družbene zaostalosti razen Korana«. Deljenje takšnih vsebin s strani najmočnejšega človeka v državi je očitno neprimerno, na kar so opozorili tudi v islamski skupnosti Slovenije, a kot ničkolikokrat prej je Janši stopil v bran vladni urad za komuniciranje in z veliko inovativnosti poskusil prepričati domačo in tujo javnost, da ne gre nujno za osebno mnenje premierja, saj v opisu slednjega na twitterju stoji fraza, ki pravi, da če nekaj poobjavi, še ne pomeni, da vsebino sporočila podpira (ang. »retweets are not endorsements«). Verjetno lahko ugibamo, da za čim takim stoji lahko le šef Ukoma in Janšev tesni zaveznik Uroš Urbanija.

STA vs. UKOM

Ko se Urbanija ne zapleta v mednarodne spore s tujimi novinarji, pa to dela z domačimi pisci. Siti pritiskov z Ukoma so zastopstvo uredništva STA, svet delavcev STA in sindikat novinarjev STA napisali javno pismo, v katerem stoji, da »se nadaljuje poskus razgradnje in uničenja naše medijske hiše, zaposlene pa postavlja v položaj, ko se znova sprašujejo o svojem socialnem položaju. Zaposleni na STA delamo z vso zavzetostjo, v času epidemije velikokrat tudi prek svojih meja, čeprav s strani ustanovitelja nikoli ni bilo razumevanja, in drži, da že leta opozarjamo na svoje slabe plače. Vendar tudi Ukom ponavlja laži, ki so jih pretekli teden v javnost že lansirali nekateri strankarski 'mediji' in smo jih organi zaposlenih na STA že demantirali. Znova poudarjamo, da gre pri tem zgolj za poskus razdora med zaposlenimi. Ne drži namreč, da bi se med nami večina zaposlenih uprla, še več, ne poznamo niti takšnih posameznikov. Organi zaposlenih razen anonimnega zapisa iz za to posebej ustvarjenega elektronskega naslova, za katerega resno dvomimo, da ga je sploh spisal kdorkoli od zaposlenih, doslej nismo zaznali kakšnega resnega nezadovoljstva, pač pa predvsem zaskrbljenost nad dejstvom, da se moramo v času največje zdravstvene in socialne krize ukvarjati še s svojo eksistenco.«

NYT
V zadnjem mesecu so številni tuji mediji poročali kritično o stanju v Sloveniji. Največ pozornosti so posvetili Janševemu obračunavanju z domačimi in tujimi mediji, New York Timesu pa niso ušle niti kadrovske menjave na čelu kulturnih ustanov.

Pri tem bi radi na STA poudarili, da je že PKP 7 določil, »da je treba poskrbeti za zakonsko določeno financiranje javne službe, ki jo izvaja STA, hkrati pa kljub še vedno nesklenjeni tržni pogodbi brezsramno in brezplačno uporablja naš servis, deli tvite naših vesti, ki so jim po godu, ter blati naš ugled z neupravičenimi komentarji ob objavah tvitov vesti STA, ki niso po njihovi volji«. Siti javnih obračunavanj in anonimk so na STA spomnili, da »aktualna vlada ni naš lastnik, pač pa je naš ustanovitelj Republika Slovenija, zato ne moremo pristajati na kakršnekoli diktate o tem, kako in o čem poročati. Še naprej bomo objektivno poročali o vsem, kar je v interesu domače in tuje javnosti,« ter pozvali predstavnike koalicijskih strank, predsednika republike in predsednika državnega zbora, naj jih vendarle obvarujejo.

Afera Politico

Ukom je svoj pogled na avtonomijo medijev že podelil s Slovenijo in celim svetom, ko se je odzval na zdaj že znameniti članek bruseljskega portala v ameriški lasti Politico, kjer je Urbanija sledil Janševi dirigentski palici in zavrnil vsakršne navedbe o vojni z mediji, češ da ti delujejo/-mo proti aktualni vladi. Turški medij, ki ga je vladni profil »popravil« v njegovi zmoti, je TRT Haber, torej kar ena od radijskih postaj in spletnih portalov pod tamkajšnjo javno radiotelevizijo. Seveda še zdaleč ne gre za prvi takšen primer, da je Janez Janša s svojim obnašanjem na spletu na Slovenijo privlekel več pozornosti, kot bi si je sam želel, zaradi česar bo njegova vlada pod lupo domače in tuje javnosti, sploh v času prihajajočega predsedovanja EU.