Gor ali dol?

Vračanje dijakov "dodatni rizični moment"; ko bo precepljenih milijon ljudi, bomo "na varni strani"

L.K.
25. 2. 2021, 22.27
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 22.36
Deli članek:

Spet smo se znašli na platoju. Na njem smo že nekaj dni.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan je v informativni oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija o trenutnem stanju v zvezi z epidemijo novega koronavirusa dejal, da to sovpada z rahljanjem ukrepov, in izrazil upanje, da bo bolje, čeprav se razmere kaj lahko poslabšajo.

Dva segmenta

Po njegovih oceni smo že tri, štiri dni na platoju, ta pa je, kot je dejal, izredno nehvaležen, saj je krivulja na tem mestu zelo dovzetna že za najmanjše dražljaje. Na mestu je previdnost, je svetoval, saj bomo po počitnicah "odpirali še več". Ob tem je dejal, da ne gre pozabiti na osnovne ukrepe za zamejevanje širitve virusa.

Cizelj ni zanikal, da bi vračanje dijakov v srednje šole lahko bilo "dodaten rizični moment". Kot je izpostavil, sta dva segmenta, pri katerih beležijo rast okužb, šolarji in aktivni stari starši. Torej stari starši, ki skrbijo za otroke, ko ti pridejo iz šole.

Precepljenost

Po Cizljevih besedah cepljenje na razvoj epidemije trenutno praktično ne vpliva, na njegov račun se manjša le pritisk na bolnišnice. Bolj kot cepljenje pri umirjanju epidemije pomaga prekuženost, ki je 30-odstotna. Ko bo precepljenih milijon ljudi, bomo "na varni strani," je dejal. "Takrat bo ta zadeva skoraj pod kontrolo," a je to odvisno predvsem od dobav cepiva.