Brez pregona

Hladen tuš za Andreja Šiška: Tožilci zavrgli njegovo ovadbo

Robert Marin
25. 2. 2021, 21.00
Deli članek:

Tožilci so zavrgli ovadbo Andreja Šiška zoper več ormoških svetnikov in članov Liste Gradimo prihodnost skupaj (GPS), ki so vardistom v občini kot prvi v Sloveniji odrekli gostoljublje.

Bobo
Če se Šiško lani ne bi sprl z Ormožani, bi morda še danes s svojimi fanti patruljiral po gozdovih ob naši južni meji.

Samooklicani »nadvojvoda Slovenski« je nekaterim ormoškim svetnikom očital zlorabo položaja in uradnih pravic, javno spodbujanje sovraštva, obrekovanje, celo hudodelsko združevanje.

Spomnimo: na predlog GPS je občinski svet konec junija lani sprejel sklep, s katerim je Ormož jasno sporočil pripadnikom tako imenovane varde, da na območju občine niso zaželeni. Svetniki so se s tem odzvali na informacije, da člani varde patruljirajo po njihovih krajih in nagovarjajo oziroma zaslišujejo tuje turiste. Na spletu je takrat zakrožil posnetek, kako vardisti iz avta sprašujejo nekega mladeniča z nahrbtnikom: »Greš za Maribor On jim nekaj zamrmra nazaj in odkoraka svojo pot naprej, ko pride mimo eden od domačinov in vardiste pošlje v tri krasne. Že pred tem so se Šiškovi »zapeli« tudi s tamkajšnjim znanim vinarjem.

Naposled prepovedani na državni ravni

Sklep ormoških svetnikov pa je Šiška tako močno razburil, da se je odločil več posameznikov kazensko ovaditi, med njimi se je znašel tudi član GPS Vid Voršič, ki je prej omenjenemu turistu stopil v bran. Pred dnevi je Voršič v nabiralnik dobil dopis ptujskega okrožnega tožilstva oziroma Obvestilo o zavrženju kazenske ovadbe. »Meni je glavno to, da je naša pobuda pripeljala tako daleč, da so se Ormožani uprli vardi, stvar pa se je končno premaknila na državnem nivoju in so jih prepovedali,« v pogovoru za naš časopis poudarja Voršič. Kot je znano, so poslanci septembra lani z 48 glasovi za in enim proti podprli dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, ki so ga v opoziciji predlagali z namenom omejitve delovanja paravojaških enot oziroma vard.