A+++ tone v pozabo

Marec prinaša nove energijske nalepke

Z.F.
25. 2. 2021, 07.16
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 07.18
Deli članek:

Marca bodo začele veljati nove energijske nalepke. Nato boste na beli tehniki, predvsem na pomivalnih in pralnih strojih, še nekaj časa opažali dvojno označevanje, ki vas lahko zmede, zato je dobro vedeti, kakšne so razlike.

Dreamstime
Tudi pomivalni stroji bodo označeni z drugačnimi energijskimi nalepkami.

Začel bo torej veljati prenovljeni sistem označevanja, predvsem pralnih in pomivalnih strojev, podobno pa se dogaja s hladilno-zamrzovalnimi napravami. Vsi ti produkti dobivajo nove energijske nalepke, dobili jih bodo tudi televizorji. Za kaj gre? Glavna sprememba pri označevanju je po mnenju strokovnjakov nadgradnja doslej uporabljene lestvice, in sicer naj bi bila še preprostejša in lažje berljiva, čeprav nekaterih podatkov ne najdemo na njej. Prav tako so besedilo zamenjali simboli.

Energijske nalepke na pralnih strojih

Trgovci morajo staro nalepko na pomivalnih strojih, pralnih in pralno-sušilnih strojih, hladilnikih in zamrzovalnikih, vinskih vitrinah in zaslonih, tako računalniških kot televizijskih, zamenjati z novo najpozneje do 18. marca. Septembra bodo z novo energijsko nalepko opremljena še svetila.

Do zdaj smo se bili vajeni orientirati po lestvici, kjer je bila najvišja ocena A oziroma smo razdelek A razlikovali še po količini plusov, ti so bili največ trije. Najslabšo energijsko oceno pa je označevala črka D. Če boste primerjali staro in novo nalepko, boste ugotovili, da je bil na primer vaš pralni stroj na stari nalepki označen z energijskim razredom A+++, medtem ko je na novi nalepki označen z B, C ali celo D. Kaj to pomeni?

Kot navajajo, razlika ne pomeni, da je aparat manj učinkovit, temveč gre za nov način označevanja energijskih razredov. Pluse so v prvi vrsti zamenjale črke, torej se je lestvica od črke D podaljšala do G, prav tako se drugače vrednotijo nekateri podatki. Podatek o porabi energije in vode zamenjujeta podatka o letni porabi, ne zgolj na eno pranje. A ostajajo podatki o zmogljivosti stroja, učinku ožemanja ter glasnosti stroja med pranjem in ožemanjem. Medtem ko ne boste več našli podatka o pralnem učinku, saj morajo vsi aparati dosegati najmanj razred A.

Pomivalni stroji

Če smo se prej orientirali po A+++, se bomo tokrat morali znajti malce drugače, saj bo ta podatek le še spomin na neke druge čase. Znak je označeval porabo energije, moč pomivanja in sušenja, no, nova barvna lestvica pa se bo od tega precej razlikovala. Podatki bodo navajali porabo energije in vode v enem letu, medtem ko ostaja informacija o učinkovitosti sušenja. Podatka o učinkovitosti pomivanja ne boste našli, saj mora pomivalni stroj podobno kot pralni dosegati najmanj razred A. Še vedno pa bo na voljo podatek o zmogljivosti (simbol pogrinjka) in glasnosti stroja med delovanjem.