Vlada posluša

O čem razmišljajo Slovenci: o politikih, psih, ljubezni in filmih

Polona Krušec
25. 2. 2021, 06.54
Deli članek:

Spletna stran Predlagam.vladi.si predstavlja projekt Urada Vlade RS za komuniciranje, s katerim želijo doseči večjo participacijo posameznikov in civilne družbe pri oblikovanju vladnih politik ter okrepiti dialog med civilno družbo in državo. Na tej internetni strani lahko vsak opiše svoje stališče, pogled, mnenje oziroma predstavo o vsem, kar zadeva javne teme.

Dreamstime
Boško meni, da so psi preglasni in nevarni, zato si prizadeva, da bi jih vlada »nagnala iz stolpnic«.

Tako že dvanajsto leto narod prek te strani komunicira z vlado. Zadnje čase, med epidemijo, še toliko bolj. Državljani namreč z vso vnemo razkrivajo svoje predloge vladi. In kakšni so ti?

Na Predlagam.vladi.si uporabniki običajno pišejo o stvareh, ki jih motijo in zanje pričakujejo rešitve ali izboljšave s strani države. Med njimi so tudi take, ki zaradi vsebine izstopajo. Zbrali smo peščico tistih predlogov, ki so pritegnili največ pozornosti javnosti. Med njimi je Erikin. Njej se zdi pomembno, da bi »našli kakšen način za zmanjšanje količine filmov z grozljivo vsebino na TV-kanalih«.

Kosmatince iz blokov

Sledi Boško, tako je njegovo uporabniško ime, ki si prizadeva, da bi vlada »nagnala pse iz stolpnic«. Tudi uporabnik strani z imenom Big brother ima pomisleke glede hišnih ljubljenčkov in vladi predlaga, naj »prepove pse v večstanovanjskih stavbah. Pasji lajež namreč presega dovoljeno mejo decibelov predvsem v večernem in jutranjem času. Druga zadeva: lajanje straši otroke in starejše, predvsem na hodnikih. Tretja stvar pa je, da se veliko ljudi boji psov in se morajo na hodnikih na poti v lastno stanovanje umikati lastnikom in njihovim kužkom. Kosmatinci so v času služb ali drugih obveznosti lastnikov tudi sami doma, kar na dolgi rok spreminja njihovo vedenje, zato lahko ti psi postanejo tudi nevarni. Predlagam prepoved psov v blokih,« je zapisal.

Prijatelji živali so na žulj stopili tudi Servusu. »Vse več je pasjih iztrebkov okoli nas. Predlagam, da se živalim ob čipiranju ali cepljenju vzame DNK-vzorec in se nato naredi baza podatkov lastnikov psov, ki se jih bo kaznovalo, če ne bodo za svojim pasjim prijateljem pospravili iztrebkov,« si želi Servus.

Pogreša jo

Pri pregledu spletnega mesta naletimo na mnogo predlogov, ki zadevajo veljavne ukrepe za zamejevanje epidemije. Med njimi so tudi predlogi zaljubljencev, ki so prizadeti, ker ne morejo do svojega izbranca, ki živi v drugi občini. Do nedavnega je namreč veljala omejitev gibanja na občine. Prlek je zapisal: »Ali bi lahko razmislili o kakšnem alternativnem prehodu občinske meje v primeru, da imaš partnerja, s katerimi nisi v zakonski zvezi/zunajzakonski skupnosti. Ker kaj naj storimo mladi pari, če boste zaprli občinske meje in bodo na primer ostale zaprte več mesecev? Sem mnenja, da bi lahko v uporabo stopil na primer uradni obrazec, ki bi ga bi par (polnoletnost obeh bi bila pogoj) izpolnil in podpisal ter uradno oddal na UE in z njim legalno prečkal občinsko mejo, z namenom, da sta skupaj na lokaciji partnerja. Ljudje v kriznih časih vendarle potrebujemo ob sebi drago osebo,« je čuteče opisal svoj problem, da katerega upa, da ga bo država naslovila. No, na srečo so se medtem omejitve gibanja že sprostile in je najverjetneje svojo ljubljeno že objel.

Podaljški za koronamamice

Oglasila se je tudi Katarina, ki ima pripombo na dolžino porodniškega dopusta. »Naj se podaljša plačani porodniški dopust za mamice, ki smo rodile v letu 2020, med epidemijo. Moji argument je: novorojenemu otroku namenjamo manj pozornosti, saj imamo tudi starejše otroke doma, ker ne morejo hoditi v vrtec oziroma šolo, in se moram ukvarjati z njimi bolj kot z najmlajšim.«

Dobronamernega Franca in Petra P. pa okupirajo prazniki. Pogruntala sta, kako bi z dela prostimi dnevi rokovali, ko ti padejo na vikend, ko je večina že tako ali drugače doma. »Če praznik pade na soboto ali nedeljo, se dela prosti dan prenese na prvi delovni dan, ponedeljek. Takšna ureditev je marsikje v svetu,« utemeljuje Franc. Da bi bilo smiselno, da se prazniki, ki padejo na vikend, nadomeščajo, meni tudi Peter. Tako bi po njegovo zadnji slovenski kulturni praznik, ki je bil v soboto, morali nadomeščati v ponedeljek, 10. februarja. Naslednji praznik, 2. maj, ki bo tudi v soboto, pa bi po njegovem mnenju lahko prestavili na ponedeljek, 4. maja, in tako naprej.

Za očete …

Erazem pa vladi predlaga, da se tudi moškim podeli pravica, da se odločajo o usodi svojega še nerojenega otroka. »V roku dveh mesecev od takrat, ko moški izve, da je oče otroka, naj ima možnost, da se odpove vsem pravicam in dolžnostim, ki izhajajo iz očetovstva. Na ta način bi povečali enakopravnost med spoloma,« je prepričan.

Sledijo pa še predlogi, ki zadevajo politike in javne funkcionarje. Predvsem teh je veliko. »Za dobro države in vseh državljanov RS predlagam, da predsednik vlade Janez Janša odstopi s pozicije in preneha kršiti temelje demokracije,« je eden od predlogov. Sledi Jože, ki ga skrbi zloraba drog v vrstah funkcionarjev. »Naj se jih nenapovedano testira, da vidimo, če se drogirajo. Vse poslance, ministre in druge državne uslužbence. Predlagam, da se sprejme moj predlog in se ga uzakoni!«

Levji pa meni, da bi morala vlada razmisliti o tem, da bi »pred nastopom poslanskih funkcij vsak kandidat opravil psihološko testiranje in pristojni komisiji predložil potrdilo o nekaznovanosti, kar morajo v veliki večini pred nastopom delovnega razmerja narediti tudi ostali državljani. Kar velja za ljudstvo, naj velja tudi za njegove predstavnike,« pravi.