Taksisti enkrat tedensko na testiranje

Obalno-kraško regija nazaj v rdečo fazo

G.G./STA
24. 2. 2021, 23.09
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 06.51
Deli članek:

Zaradi naraščanja število okužb v obalno-kraški regiji je vlada tam znova zaostrila ukrepe.

Vlada Republike Slovenije
Pogledali so grafe in sklenili, da je čas za zaostritev ukrepov v obalno-kraški regiji.

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji se zaostrujejo koronaukrepi. V veljavo stopa ureditev iz rdeče faze, kot jo določa odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. To pomeni, da se bodo spet zaprle določene trgovine in storitve.

Sprememba za taksiste

Večdnevni protesti taksistov so vendarle zalegli. Odslej se bodo morali testirati enkrat tedensko in več vsakih 72 ur. Enkrat tedensko se morajo testirati tudi voznik v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu. Dokazila o negativnem testu se bodo upoštevala, če so bila izdana v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani nacionalnega laboratorija.

Komu ni treba?

Taksi prevoze lahko opravljajo tudi vozniki, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki taksijev, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Testiranja so oproščeni tudi, če predložijo potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Športniki

Vlada je spremenila tudi odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov v pogojih, pod katerimi se športniki, člani ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, le teh lahko udeleži. Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur.