Slovenija

O sproščanju v športu bo več znanega v nedeljo

B.K./STA
12. 2. 2021, 19.47
Posodobljeno: 12. 2. 2021, 20.05
Deli članek:

Olimpijski komite Slovenije, ministrstvo, pristojno za šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje in fakulteta za šport bodo v nedeljo pripravili videokonferenčni posvet o odloku za sproščanje športnih dejavnosti, dolgo zelo omejenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Pojasnili bodo tudi pravila glede testiranj in druge podrobnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Javna predstavitev in razprava bosta v dveh sklopih, prvi bo posvečen tekmovalnemu športu in se bo začel v nedeljo ob deveti uri, ob enajstih pa bo sledil šport za vse. Posvet je namenjen vsem izvajalcem športnih dejavnosti, predstavnikom športnih zvez, klubov, društev, lastnikom fitnes in drugih podobnih centrov," je za STA pojasnil generalni sekretar OKS Blaž Perko.

"Nekaterim bo gotovo težavo pri odpiranju predstavljala omejitev udeležencev na zgolj deset oseb, pa tudi uvedba testiranj lahko prinese nekaj negodovanj. Udeleženci posveta bodo imeli priložnost, da se seznanijo s priporočili za varno izvajanje dejavnosti NIJZ, fakulteta za šport pa je pripravila nazorne filmske predstavitve," je dodal Perko

Vlada je v četrtek namreč sprejela odlok, ki od naslednjega ponedeljka med drugim dovoljuje tudi brezkontaktno športno vadbo individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Precej večji bo tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj, na katerih pa udeležba gledalcev ni dovoljena.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in tudi strokovni delavci za vodenje programov športne vadbe se morajo tudi redno testirati ali imeti potrdila o cepljenju oziroma o tem, da so preboleli covid-19, je med drugim navedeno v pojasnilu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede odloka o sproščanju športnih dejavnosti.

Imeti morajo potrdilo o negativnem rezultatu testu z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) ali hitrega antigenskega testa (HAG), ki ni starejši od sedmih dni. Testiranje ne bo potrebo za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, pri Moderni 14 dni in AstraZeneci 21 dni, so pojasnili v izjavi ministrstva.

Prav tako testiranje ne bo potrebno tistim, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrega, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, so še dodali na ministrstvu.