zaradi sankcij

Moskva zagrozila EU s prekinitvijo odnosov

B.K.
12. 2. 2021, 19.15
Deli članek:

Če bo Unija proti Rusiji uvedla nove sankcije, bodo odnosi med njima prekinjeni.

Reuters
Se je prvemu ruskemu diplomatu Lavrovu zareklo?

Moskva je pripravljena prekiniti odnose z Evropsko unijo, če bo skupina držav uvedla nove sankcije, ki bi lahko ogrozile rusko gospodarstvo, je v pogovoru za Youtube kanal Solovjov live dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

“Izhajamo iz predpostavke, da smo pripravljeni [prekiniti odnose], če ugotovimo, da bodo spet uvedene sankcije, ki pomenijo tveganje za naše gospodarstvo in njegove najbolj ranljive sektorje. Ne želimo se izolirati od sveta, a moramo biti pripravljeni,” je dejal Lavrov.

Iz Kremlja so kasneje sporočili, da ministrove besede ne smejo biti vzete iz konteksta. Moskva ne bo sprožila prekinitve odnosov, saj želi te izboljšati. “Pomen [ministrove izjave] je bil, da ne želimo [prekiniti odnosov]. Želimo razviti vezi z EU, a če EU izbere pot sankcij, bomo na to pripravljeni,” so zapisali v uradni izjavi.

Izjave prihajajo po tem, ko je visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell, ki je v začetku meseca obiskal Moskvo, dejal, da bo Bruselj premislil o uvedbi novih sankcij proti Moskvi, zaradi aretacije političnega disidenta Alekseja Navalnega.

Profimedia
Lavrov in Borell sta se srečala prejšnji teden.