janez poklukar

Premierjev kandidat za novega zdravstvenega ministra je direktor UKC Ljubljana

B.K./STA
12. 2. 2021, 17.08
Posodobljeno: 12. 2. 2021, 17.33
Deli članek:

Janez Poklukar bo najbrž novi zdravstveni minister.

Osebni arhiv
Dr. Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana, je kandidat za zdravstvenega ministra.

Predsednik vlade Janez Janša je za novega zdravstvenega ministra predlagal direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janeza Poklukarja. Predlog za imenovanje je že poslal v DZ, je sporočil na Twitterju. "Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev," je zapisal.

"Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti," je Janša zapisal v utemeljitvi predloga kandidature, ki jo je danes poslal v DZ.

Zaslišanje kandidata pred pristojnim parlamentarnim odborom bo predvidoma med sredo in petkom, je za STA pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič.

Poklukar je vodenje največje slovenske bolnišnice leta 2019 prevzel od Aleša Šabedra po njegovem odhodu na mesto zdravstvenega ministra. Pred tem je Poklukar vodil jeseniško bolnišnico.

Vlada je novega zdravstvenega ministra iskala po decembrskem odhodu stranke DeSUS iz koalicije, saj je ob tem ministrsko mesto zapustil Tomaž Gantar. Od tedaj je vodenje ministrstva začasno prevzel premier Janša.

Poklukarja na čelu zdravstvenega resorja čaka zahtevna naloga obvladovanja epidemije covida-19.