Stranka je žival, ne človek

Pri frizerju brez testa, v pasjem salonu pa nujen tudi za lastnika psa

Gregor Gruber
10. 2. 2021, 20.41
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 10.43
Deli članek:

Med manj logičnimi obvezami za odprtje dejavnosti je nujnost negativnega izvida testa za koronavirus ob vstopu v salone za nego živali.

Profimedia
Kdo je stranka v pasjem salonu? (fotografija je simbolična)

Ko gremo v tem koronačasu k frizerju, si nadenemo zaščitno masko, ki jo nosi tudi frizerka ali frizer. Nihče ne potrebuje negativnega izvida hitrega testa. Ko pa peljemo k pasjemu frizerju našega »najboljšega štirinožnega prijatelja«, je pogoj za vstop v salon negativen test tako pri stranki kot pri zaposlenemu v pasjem salonu. Pes zaenkrat negativnega izvida ne potrebuje.

Lastniki psov se ne testirajo, veliko salonov ostaja zaprtih

Na nesmiselno omejitev so opozorili številni lastniki salonov za nego živali. »V salonu je dejansko stranka žival (pes, mačka, …) in ne človek,« nam je povedala Kornelija Poharič, lastnica salona za striženje in nego psov na Ptuju, ki dodaja, da se nad ukrepom najbolj pritožujejo lastniki živali. Opaža, da se po odprtju salona z novimi pogoji stranke zelo redko odločajo za obisk. »Moj salon obiščejo predvsem tisti, ki morajo test opraviti zaradi službe ali drugih razlogov. Druge stranke čakajo na spremembo ukrepov, saj se jim ti zdijo nesmiselni in se ne želijo testirati zato, da bodo lahko psa peljali k frizerju. Prav zaradi tega se je veliko pasjih frizerk odločilo, da bodo imele zaprt salon, saj se stranke ne želijo testirat,« je razmere na terenu opisala Poharičeva.

Stik le pri oddaji in prevzemu živali

Ker očitno odločevalci ne razumejo dovolj dogajanja v salonih za nego živali, lastnica salona Delta razloži, da imata pasjem salonu frizer in stranka stik samo ob oddaji ali prevzemu živali. In še tega lahko minimizirajo, tako da lastnik psa odda in prevzame pred salonom. Sicer pa se v salonih vedno, tudi že v predkoronskih časih, vse temeljito razkužuje, da se onemogoči morebiten prenos drugih tegob (bolhe, garje), ki lahko pestijo štirinožce.

Pordela koža in rane

Kako imajo to dejavnosti urejene druge evropske države. Poharičeva je seznanjena z načinom v Avstriji in v Nemčiji, kjer je nega živali uvrščena pod kategorijo »nujno«, zato pasji saloni delujejo »normalno«.

Opaža tudi posledice daljšega zaprtja pasjih salonov. Psi s tako »zavozlano dlako«, da imajo pod njo pordelo kožo, nekateri pa tudi rane. »Večina psov ima tudi predolge kremplje, kar psa ne le boli, ampak mu povzroča deformacije in težave pri hoji,« pravi naša sogovornica, ki pričakuje, tako kot na Obrtno-podjetniški zbornica Slovenije (OZS), da se ti nemogoči pogoji za delo spremenijo.