Načrt

Politiki prosili strokovnjake, naj ustvarijo scenarij za uvedbo strogih ukrepov

C.E./STA
10. 2. 2021, 19.30
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 19.37
Deli članek:

Nemško notranje ministrstvo naj bi lani marca več znanstvenikov izkoristilo v politične namene.

Profimedia
Prvi z desne predsednik inštituta Robert Koch Lothart H. Wieler, ob njem nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Nemško ministrstvo je med prvim valom epidemije prosilo raziskovalce inštituta Roberta Kocha in drugih ustanov, da oblikujejo računski model razvoja epidemije, je poročal tednik Welt am Sonntag. Na podlagi modela je želelo ministrstvo, ki ga vodi Horst Seehofer, upravičevati stroge ukrepe.

Državni sekretar Markus Kerber je namreč v enem od elektronskih sporočil prosil znanstvenike, naj razvijejo model, na katerem bi lahko načrtovali ukrepe preventivne in represivne narave. Dopisovanje med vodstveno ravnjo ministrstvo in znanstvenikom naj bi bilo dolgo okoli 200 strani. Dokumentacijo so pridobili tudi odvetniki. Glede na vsebino dopisov so znanstveniki v štirih dneh zbrali podatke za tajni dokument, ki je na koncu vseeno našel pot v medije.

V njem so med drugim preračunavali najslabši možni scenarij, ko bi covidu-19 podleglo več kot milijon ljudi, z novim koronavirusom pa bi se okužilo več kot 57 milijonov ljudi. To bi veljalo od predpostavki, da bi v Nemčiji življenje potekalo normalno naprej, ko je bilo to pred pandemijo.

Tajni dokument z naslovom Kako spravimo pod nadzor covid-19 je v medijih zaokrožil že lani aprila. Svaril je, da bi lahko prišlo do propada nemškega gospodarstva in zmanjšanja bruto domačega proizvoda za 20 odstotkov. V njem so še zapisali, da so znanstveniki ocenili število mrtvih, če se ne bo uvedlo nobenih ukrepov. Ob tem so navedli več znanstvenih ustanov, ki so za Nemčijo razvile računski model. Ministrstvo je dokument na svoji strani potem objavilo maja lani.