Še desetina

Koliko je še na zalogi hitrih testov?

G.G./STA
10. 2. 2021, 17.49
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 17.55
Deli članek:

Pospešeno koriščenje hitrih testov prazni zaloge. Koliko jih je še na razpolago?

Bobo
V Ljubljani so pri testiranju pomagali pripadniki Slovenske vojske.

Po ocenah ministrstva za zdravje je od decembra naročenih pol milijona hitrih testov na voljo še približno desetina. Ministrstvo zagotavlja hitre teste le za splošno množično testiranje in testiranje šolnikov. Testiranje je za prebivalce brezplačno, financira pa ga ministrstvo za zdravje. Posebni presejalni programi pa so namenjeni za zaposlene v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju ter tiste zaposlene, ki izvajajo varstvene storitve in programe. Za te kategorije je ministrstvo za zdravje pripravilo navodila in protokole za testiranje ter pokrilo stroške izvajanja hitrega testiranja.

Na ministrstvu so zagotovili, da je testov za hitro testiranje v Sloveniji dovolj, saj imajo izvajalci zdravstvene dejavnosti možnost, da hitre teste kupujejo tudi na trgu od različnih dobaviteljev, pri tem pa upoštevajo strokovna priporočila za uporabo hitrega testa. V skladu s sprejetim sklepom se izvajalcem povrnejo stroški nakupa hitrih testov po nabavni ceni, vendar ne več kot tri evre za test.

Podatka, koliko testov imajo izvajalci testiranja v Sloveniji trenutno na zalogi, tako na ministrstvu nimajo. Ocenjujejo pa, da je iz pošiljke 500.000 testov, ki jih je država naročila lani decembra, ostalo še približno deset odstotkov. Ministrstvo sicer pripravlja nov razpis za hitre teste, kot je v torek napovedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ga bodo objavili v enem tednu. Kmalu pa pričakujejo tudi pošiljko hitrih testov iz skupnega evropskega naročila.

Ob tem pa pojasnjujejo, da ministrstvo za zdravje ne organizira in ne financira testiranja za delodajalce, saj zato nima pravne podlage. Za delodajalce po njihovih navedbah velja, da se sami odločijo, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti bodo organizirali hitro testiranje za zaposlene. Povračilo stroškov hitrega testiranja za delodajalce pa je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, so še dodali na ministrstvu za zdravje.