Tonin potrdil

Končno oranžna faza in sproščanje po regijah? Vlada naj bi upoštevala svoj semafor

L.K.
10. 2. 2021, 20.03
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 22.48
Deli članek:

Tako po številu hospitaliziranih covidnih bolnikov kot tudi po sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb smo se spustili pod 1000.

Bobo
Kaj bo odločila vlada? Bomo zaživeli malo bolj normalno (fotografija je arhivska)?

Po poročanju Dnevnika bo vlada upoštevala tako imenovani vladni semafor sproščanja ukrepov, a je nekaj minut po 22. uri sporočila, da bo razpravo o sproščanju koronskih omejitev glede na prehod v oranžno epidemiološko fazo nadaljevala na četrtkovi seji.

Beseda velja

Obrambni minister Matej Tonin je sicer v oddaji 24UR ZVEČER obljubil, da se bo vlada držala semaforja, ki ga je sama postavila. "Pri vladi beseda velja in kar smo zapisali v oranžnem semaforju, drži," je dejal in poudaril, da bomo policijske ure rešeni šele v rumeni fazi.

Pogoja

Oranžna faza omogoča vrnitev preostalih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednjih v šolske klopi, na fakultetah pa izpite in seminarje do 10 ljudi. Predvideno je tudi odprtje nekaterih ostalih servisnih dejavnosti, trgovin ter zbiranje do 10 oseb, seveda ob upoštevanju navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Obeta se tudi odprava prepovedi prehoda občinskih meja, torej sproščanje po regijah.

Pogoja za prehod v oranžno fazo sta dva: manj kot 1000 hospitaliziranih covidnih bolnikov in sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ki mora prav tako znašati manj kot 1000. V torek je to znašalo 827, v slovenskih bolnišnicah pa se je zdravilo 864 bolnikov s covidom-19.