podpora

Erjavec je osvojil svoje poslance, nezaupnico bo znova vložil naslednji teden

B.K./STA
2. 2. 2021, 11.55
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 15.31
Deli članek:

Razplet današnjega sestanka vodstva Desus s poslansko skupino je bil očitno ugoden za predsednika stranke Erjavca, ki je po koncu sestanka dejal, da so poslanci enotni in nezaupnico podpirajo.

STA
Karl Erjavec

Poslanci Desusa in vodstvo stranke so se sestali ob 10. uri, Erjavec si je že takrat obetal ugoden razplet. "V naslednjem tednu vložim konstruktivno nezaupnico, poslanci Desusa so enotni in nezaupnico podpirajo," pa je po sestanku povedal Erjavec, ki bo tokrat nezaupnico vložil z zgolj 10 podpisi. Ne vidi namreč potrebe, da bi ponovno dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. "Prepričan sem, da bo samo glasovanje pokazalo, da ima Koalicija ustavnega loka potrebno večino, da oblikuje novo vlado," je poudaril in dodal, da je aktualna vlada manjšinska in nima zadostne podpore.

Kar se tiče ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki kot minister iz kvote Desusa še vedno ostaja na položaju, pa je odločitev po besedah Erjavca v rokah predsednika vlade Janeza Janše. 

V primeru izglasovane nezaupnice bi Desus imel predsednika vlade in še eno ministrstvo, ki pa še ni določeno. Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa "se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka", meni vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki dodaja, da stranke oz. poslanske skupine v ekstremni opoziciji ne vidi.

Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, pa je Jurša danes odgovoril, da so se danes tako dogovorili.