Slovenija

Za mlada tihotapca zapor in izgon

S.S.
27. 1. 2021, 21.33
Deli članek:

Italijanskima tihotapcema zapor, po prestani kazni pa ju čaka še izgon iz države. Policisti so ju septembra lani ujeli pri Ivančni Gorici s šestimi migranti v avtu. Očitke sta priznala in prosila za milost.

Svet24
Obsojenca bosta morala plačati tudi 2000 evrov stranske kazni.

Sodnik Martin Jančar je 29-letnega Francesca Mandiela iz Neaplja obsodil na dve leti in devet mesecev zapora, njegovega someščana, 23-letnega Salvatoreja Mascola, pa na dve leti in mesec dni zapora. Obema je izrekel še 2000 evrov stranske denarne kazni in izgon iz države za štiri leta.

Neapeljčana sta 12. septembra lani okoli 14.30 na hrvaško-slovenski meji pobrala šest beguncev. Pet iz Bangladeša in še enega Pakistanca. Organizatorju prevoza, domnevno Pakistancu, naj bi migranti plačali po 4000 evrov za prevoz iz Velike Kladuše v Italijo. Neapeljčana sta vseh šest naložila v avto, štiri na zadnje sedeže, dva v prtljažnik. Pri Ivančni Gorici so jih začeli ustavljati policisti. Soobdolženi Mandielo je v poskusu izognitve policistom na izvozu z avtoceste najprej podrsal po ograji, po nekaj ostrih manevrih pa se je zaletel v policijsko vozilo za sabo, v katerem sta se zaradi trka lažje poškodovala policista. Tedaj so ju policisti prijeli.

Zadnja člena v kriminalni verigi

Zagovornika obeh obdolženih, v sodbi pa tudi sodnik, so poudarili, da sta Italijana le zadnji člen v verigi tihotapske kriminalne združbe, kar kaže na vso razsežnost očitno hudo donosnega, dobro organiziranega in razvejanega tihotapljenja beguncev iz Bosne v Italijo. »Sodišče sprejema razlago zagovornikov, da gre pri obeh obdolžencih za najmanjša koleščka v ustroju organiziranih ilegalnih migracij, vendar pa prav ti mali koleščki omogočajo izvajanje celotnih aktivnosti. Obtoženca bi se morala takih posledic in učinkov zavedati. Ekonomska stiska kaznivih dejanj ne opravičuje,« je med drugim v ustni obrazložitvi sodbe poudaril sodnik Jančar, ki je Italijana kaznoval na spodnji meji zagroženih kazni.