Svet

Frontex ustavil vse operacije na Madžarskem

C.E./STA
27. 1. 2021, 20.39
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 20.44
Deli članek:

Evropska agencija za zunanje meje Frontex je z današnjim dnem začasno ustavila vse operacije na Madžarskem, potem ko je Sodišče EU decembra lani razsodilo, da Madžarska krši evropsko zakonodajo na področju priznavanja azila in vračanja nezakonitih prebežnikov.

Reuters
Fotografija je simbolična

Tiskovni predstavnik Frontexa, ki ima sedež v Varšavi, Chris Borowski je povedal, da je Frontex "začasno ustavil vse operativne dejavnosti na terenu na Madžarskem. Naša skupna prizadevanja za zaščito zunanjih meja EU so lahko uspešna samo, če bomo zagotovili, da so naše sodelovanje in dejavnosti v celoti v skladu z evropsko zakonodajo.

Sodišče EU v Luksemburgu je 17. decembra lani razsodilo, da Madžarska krši evropsko zakonodajo na področju priznavanja azila in vračanja nezakonitih prebežnikov. Razsodilo je, da ni izpolnila svojih obveznosti na področju postopkov priznavanja mednarodne zaščite in vračanja nezakonitih prebežnikov iz tretjih držav.

Med kršitvami je sodišče navedlo primere nezakonitega prisilnega vračanja migrantov v Srbijo, zadrževanje migrantov na tranzitnih območjih ter nespoštovanje pravice prosilcev za mednarodno zaščito, da po zavrnitvi prošnje do izteka roka za vložitev pravnega sredstva zoper to zavrnitev ostanejo na ozemlju države.

Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je Madžarska vzpostavila tranzitna območja na meji s Srbijo ter migrantom omejila možnost vlaganja prošenj za azil. Več let so prosilce za azil zadrževali v taboriščih Röszke in Tompa blizu meje s Srbijo, kjer so bivali v transportnih zabojnikih, zavarovani pa sta bili z visoko ograjo in bodečo žico.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je odločitev Frontexa danes na Twitterju že pozdravila kot dobrodošlo.
Organizacija za človekove pravice Madžarski helsinški odbor je v torek sporočila, da je od decembrske sodbe Sodišča EU Madžarska iz države izgnala več kot 4400 migrantov. Predstavnik organizacije Andras Lederer je danes odločitev Frontexa izpostavil kot pomembno, saj agencija svojih dejavnosti doslej še ni nikoli začasno ustavila.