s tremi ali več otroki

Ugodnosti za velike družine: Sliši se veliko lepše, kot v resnici je

Senka Dreu / Štajerski tednik
27. 1. 2021, 20.20
Deli članek:

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da velikim družinam namenjajo posebno skrb, da bi staršem z več otroki olajšali skrb zanje in da velike družine ne bi bile prikrajšane. Zato so deležne posebnih ugodnosti.

Profimedia
Družine s tremi ali več otroki do njihovega dopolnjenega 18. leta oziroma 26. leta starosti, če se šolajo, so upravičene do dodatka za velike družine (fotografija je simbolična).

Na CSD Spodnje Podravje so lani izdali odločbe o dodatku za veliko družino 1011 družinam, iz naslova sedmega protikoronskega paketa pomoči pa se bo ta letni dodatek za čas epidemije povečal; za 100 evrov za družine s tremi in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki. 

Koliko je v Sloveniji družin, ki imajo, tri, štiri in več otrok, nam ni uspelo izvedeti, saj aktualnega podatka ni na voljo. Zadnja raziskava, ki jo je o slovenskih gospodinjstvih opravil državni statistični urad, je namreč stara dve leti.Tudi na Centru za socialno delo (CSD) Spodnje Podravje nimajo podatka o številu velikih družin, saj vodijo samo statistiko tistih, ki uveljavljajo socialne transferje. »Družine s tremi ali več otroki imajo več ugodnosti, na CSD lahko uveljavljajo več pravic,« razlaga Miran Kerin, direktor CSD Spodnje Podravje. »Med njimi je dodatek za velike družine, do katerega so upravičene družine s tremi ali več otroki do njihovega dopolnjenega 18. leta oziroma 26. leta starosti, če se šolajo. Izplača se v obliki enkratnega letnega zneska v višini 404,48 evra za družine s tremi in 491,52 evra za družine s štirimi ali več otroki. Pri družinah, ki že uveljavljajo mesečni otroški dodatek, je izplačilo dodatka za velike družine avtomatizem, tiste družine, ki otroškega dodatka ne prejemajo, pa morajo vložiti vlogo za ta enkratni dodatek.«

Za štiri otroke 490 evrov

Kadar eden od staršev zapusti trg dela zaradi varstva in nege štirih ali več otrok, mlajših od 18 let, in je bil zavarovan za starševsko varstvo vsaj 12 mesecev v zadnjih treh letih ali pa je bil v istem obdobju aktivni iskalec zaposlitve v skladu z zakonom, ki ureja trg dela, ima pravico do plačila prispevkov za socialno varnost od minimalne plače do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka.

Velike družine so upravičene tudi do nižje letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, kar uredijo na upravni enoti, na finančni upravi lahko uveljavijo vračilo davka na motorna vozila, pravico imajo tudi do pomoči pri nakupu vinjete. »Lani smo izdali 14 pozitivnih odločb, od tega 11 za enoto Ptuj in tri za enoto Ormož, med njimi je bilo devet velikih družin in pet invalidov. Pri pravicah iz javnih sredstev, kot so subvencija malice, kosila, vrtca …, pa posebnih ugodnosti za velike družine ni, saj so te pravice vezane na cenzus družine oziroma je upravičenost do njih odvisna od dohodkov in premoženja posamezne družine,« še pravi Kerin.

Da pri štirih otrocih in enem zaposlenem pride prav vsak evro, se strinjata Vesna Knuplež in Dani Mihelak iz Trnovske vasi, starša šestletne Eve, štiriletne Ane ter dveletnih dvojčkov Klemna in Aleksa. Za vse štiri mesečno prejmeta 450 evrov otroškega dodatka, k temu pa še 490 enkratnega letnega dodatka za velike družine. To pomeni dobrih 490 evrov na mesec. Kot pomoč zaradi epidemije naj bi dobila še 200 evrov, slišala sta, da naj bi jih država nakazala nekje aprila. »Ob zadnji zanositvi sem ostala brez službe, zato sem na borzi. Zaprosila sem za socialno pomoč, odločbe še nisem dobila, a mi je referentka na CSD rekla, da z otroškimi dodatki in Danijevimi tisoč evri plače v Perutnini Ptuj nimam veliko možnosti zanjo. Ne vem sicer, kako je to mogoče, saj poznam primer ženske, ki dobiva kar lepo pomoč, in to ne glede na dejstvo, da njen partner zasluži dvakrat več kot moj. Sem jim to tudi povedala, a so samo skomignili z rameni,« se čudi Vesna.

Popust, ki si ga ne moreš privoščiti

Še vedno ostaja možnost, da ji država poravna prispevke za socialno varnost od minimalne plače. »Seveda ostaja, a to ni rešitev. Zmotno je prepričanje, da matere s štirimi ali več otroki lahko ostanejo doma, da skrbijo zanje, za to pa prejemajo plačo. To bi bila res prava spodbuda države za velike družine. A gre le za prispevke, ne pa tudi za plačo. Zato je to lahko začasna pomoč, da nisi čisto brez vsega, jaz pa vendarle še zmeraj intenzivno iščem službo.«

Tudi trditvi, da imajo velike družine popust pri nakupu vinjete in da jim ni treba plačati davka na motorna vozila, držita le delno. »Popust pri vinjeti je upoštevan le v primeru, da imaš kombi. Redna cena zanjo je 220 evrov, velike družine pa zanjo plačajo 110 evrov, kolikor stane vinjeta za navadna motorna vozila. Ker se mi vozimo v enoprostorcu, tako ali tako za vinjeto odštejemo 110 evrov, torej za nas popust ne velja. Podobno se dogaja pri dajatvah za avto. Vračilo davka namreč velja le pri nakupu novega vozila, tega pa si mi v nobenem primeru ne moremo privoščiti. Kar zadeva cenejšo registracijo, pa je ta vezana na družinski cenzus, ki ga, kot že rečeno, še vedno presegamo. Tako nam v bistvu od pomoči ostane otroški dodatek, zato so govorice, da se ti zaradi številnih ugodnosti izplača imeti veliko otrok, povsem iz trte izvite,« zaključi mama štirih otrok.

čg
Miran Kerin, direktor CSD Spodnje Podravje