zavetišče ljubljana

Mački iz Roga vrnili lastnici, ujeli še tri prostoživeče

A.S.
27. 1. 2021, 08.47
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 08.52
Deli članek:

Pogrešani mački iz Roga sta spet v rokah lastnice, za varnost prostoživečih mačk na območju nekdanje tovarne pa skrbi Zavetišče Ljubljana.

Zavetišče Ljubljana
Štiri mačke so se redno zadrževale na območju Roga. Tri - med drugim tudi tribarvno samico - so že ujeli in so začasno nameščene v zavetišču.

Mestna občina Ljubljana je v torek v nekdanji tovarni Rog začela z izvajanjem rušitvenih del, kmalu po začetku pa so prijeli prijavo, da se v enem izmed objektov, ki je predviden za rušenje, nahajata še dva lastniška mačka.

Zavetišče Ljubljana se je na poziv Mestne občine Ljubljana nemudoma odzvalo in na teren poslalo intervencijsko ekipo. Po večurnem iskanju so na območju nekdanje tovarne ujeli obe mački. Ob pregledu in preverjanju lastništva so ugotovili, da sta nepoškodovani, čipirani in imata znanega lastnika oziroma lastnico. Mački so zato neposredno na lokaciji vrnili lastnici, so sporočili iz zavetišča. 

Zavetišče Ljubljana
Tudi črn samec je v oskrbi Zavetišča Ljubljana.

Na tej lokaciji so v preteklosti ulovili in po oskrbi v zavetišču vrnili devet mačk in sicer eno leta 2008 in osem leta 2009. Štiri od omenjenih so se redno zadrževale na območju Roga, tri so ponovno ujeli in so začasno nameščene v zavetišču. Opazili so še enega črnega mačka, ki pa ga zaradi prostega prehajanja v in iz območja še niso ujeli. Ostalih pet mačk se je na območju Roga zadrževalo le občasno. Teh živali v tem času niso opazili, zato obstaja verjetnost, da na območje nekdanje tovarne ne zahajajo več. 

"Varnost, oziroma ulov črnega mačka, kakor tudi ostalih prehodnih prosto živečih mačk, bo zagotavljalo Zavetišče Ljubljana tudi v naslednjih dneh, z neprestano prisotnostjo osebja zavetišča na lokaciji in sicer v času izvajanja rušitvenih del. Po zaključku rušitvenih del bodo ujeti mački vrnjeni na bližnje lokacije, kjer so se zadrževali že v preteklosti in bodo zanje še naprej, v sodelovanju z zavetiščem, skrbeli dosedanji hranitelji," so še sporočili iz ljubljanskega zavetišča.

Zavetišče Ljubljana
Vse mačke na fotografijah so stare 12 let in so ene prvih mačk oskrbovanih v okviru projekta Prostoživeče mačke v mestu Ljubljana.