novi start

ZDA in Rusija bosta podaljšali pogodbo za omejevanje jedrskaga orožja

B.K./STA
26. 1. 2021, 21.32
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 21.36
Deli članek:

Predsednika ZDA in Rusije sta se dogovorila za podaljšanja pogodbe Novi Start.

Reuters
Pogodba omejuje število strateških jedrskih konic, ki jih ima država na voljo. Fotografija je simbolična.

Predsednika Združenih držav Amerike in Rusije, Joe Biden in Vladimir Putin, sta se danes v prvem telefonskem pogovoru po Bidnovi inavguraciji dogovorila o podaljšanju pogodbe o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi Start.

Novi Start je še zadnja pogodba o jedrski oborožitvi med državama in zadeva omejitve glede namestitve strateških jedrskih raket. Pogodba omejuje število razporožljivih strateških jedrskih konic na 1550 na državo. Prav tako omejuje število raket in bombnikov, ki lahko te konice nosijo.Veljavnost pogodbe poteče februarja, vlada bivšega predsednika Donalda Trumpa pa je bila proti podaljšanju.

Telefonski pogovor naj bi že pretekli teden predlagala Rusija in Biden je to sprejel z malce odlašanja, da se pripravi na pogovor tudi z zavezniki. Preden je govoril s Putinom, je Biden danes poklical tudi generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga.

Biden je Putina obvestil, da njegova vlada preučuje zadnji velik vdor v računalniške sisteme ZDA, ki naj bi prišel iz Rusije, ter informacije, da naj bi Rusija ponujala tiralice za umore ameriških vojakov v Afganistanu. Biden je zagotovil, da se bodo ZDA branile in so pripravljene sprejeti dodatne sankcije, da Moskva ne bo dobila občutka, da lahko počne, kar se ji zdi, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih virov blizu Bidna.

Tudi Kremelj v javnem opisu pogovora ni šel v podrobnosti, omenil pa je, da sta se voditelja dotaknila nekaterih občutljivih mednarodnih in bilateralnih vprašanj. Moskva je pogovor opisala kot iskren in poslovne narave, kar v diplomatskem jeziku pomeni, da so bili napeti.

Putin je Bidnu čestital za izvolitev na položaj predsednika in izrazil mnenje, da bo normalizacija odnosov med državama v interesu obeh. Govorila sta tudi o pandemiji covida-19, Iranu, Ukrajini in vprašanjih mednarodne trgovine.

Trump se je v štirih letih vladanja izogibal neposrednih kritik Rusije, zanikal je njeno vpletanje v volitve 2016, hekerske napade na ZDA in zanemaril obtožbe o tiralicah za umore ameriških vojakov. Kljub takemu tonu pa je Trumpova vlada vseeno zaostrovala sankcije proti Rusiji, med drugim tudi zaradi Ukrajine.

Biden pa je bolj neposreden in je javno obtožil Rusijo vpletanja v volitve 2016 in 2020, kljub temu pa upa, da bosta državi lahko sodelovali tam, kjer bo to koristno za obe.

"Mislim, da lahko sodelujemo v obojestranskem interesu, kar je sporazum Novi start, obenem pa tudi jasno povemo, da nas zelo skrbi njeno obnašanje glede Navalnega, hekerskih vdorov in tiralic na ameriške vojake," je že v ponedeljek dejal Biden. Ameriški predsednik se sicer zaveda, da bodo razlike med velesilama ostale in jih bo potrebno pametno upravljati.