Vprašanja in odgovori

Vlada v posmeh parlamentarni demokraciji in državnemu zboru

A. K.
27. 1. 2021, 06.41
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 08.11
Deli članek:

Aktualna vlada se redno sooča s slabo komunikacijo. V ponedeljek so pripadniki iste vlade dokazali, da je vedno lahko slabše.

Bobo
V DZ ni omogočeno sodelovanje na seji tistim, ki se nahajajo v izolaciji.

V javnosti milo rečeno nepriljubljeni govorec za covid-19 Jelko Kacin je bil po slabem letu opravljanja funkcije premeščen oziroma bolje rečeno povišan na funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pristojnega za koordinacijo logističnega dela cepljenja proti covidu-19. Njegove številne neposrečene in mestoma nejasne izjave so večkrat poskrbele za nezadovoljstvo in posmeh. Njegova naslednica Maja Bratuša je v tem smislu manj opazna, zato pa lahko svoje stolpce polnimo z izjavami iz državnega zbora.

Obstrukcija Levice

Včerajšnja seja DZ je bila namenjena odgovarjanju na vprašanja poslancev s strani premierja Janeza Janše in njegovih ministrov. V primeru Janše gre seveda za isto osebo, saj ta še vedno opravlja funkcijo ministra za zdravje. Kljub temu se je Janša vprašanjem za svoj ministrski resor izognil, sklicujoč se na ostale obveznosti, in podal zgolj nekaj odgovorov kot predsednik vlade. Kot tak je takoj na začetku seje poskrbel za razburjenje, ko ni želel odgovoriti na očitke poslanca Levice Mihe Kordiša, ko ga je spraševal o njegovih navezavah s spornim davčnim svetovalcem Rokom Snežičem in ekipo podjetnikov, zbranih okoli podjetja Majbert Pharm, ki Sloveniji dobavlja hitre teste. Janša je vnesel nemir v glavno dvorano parlamenta z izjavo: »Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze.« Nadalje Janša ni odnehal in dodal, »da gre očitno za urgentni primer«. In da bo preveril, če ima v svoji kliniki »v Avstraliji še kaj prostora na oddelku«. Potem ko predsednik DZ Igor Zorčič ni postopal proti premierju, so poslanci Levice protestno zapustili sejo.

Krivda opozicije

Po nedeljski izredni novinarski konferenci, ki ni imela drugega namena, kot da obvesti javnost o prisotnosti angleškega seva pri nas, kar je glede na prehodne meje bilo samo še vprašanje časa, je napovedano sproščanje ukrepov znova pod vprašajem. Na vprašanje poslanke SAB Maše Kociper o tem, zakaj imamo ravno v Sloveniji tako dolgo zaprte šole, pa je krivdo zvalil na opozicijo, češ da »nikjer drugje ti ukrepi niso bili problem, pri nas so pa politične stranke zagnale kampanjo Brez mask v šole, učiteljski sindikat je temu sledil in v nekaj tednih smo imeli v šolstvu štirikrat več okužb kot med ostalo populacijo«. Očitek Kociprove o tem, da so ravno otroci največje žrtve te krize, je premier komentiral rekoč, da »so največje žrtve tisti, ki umrejo zaradi korone«, in dodal, da imajo tudi evropske države z boljšo epidemiološko sliko še vedno zaprte šole, ter zapustil sejo.

Hojs o nasilnih izgredih

Aleš Hojs se je obregnil ob delo Nacionalnega preiskovalnega urada, kjer je znova ponovil prepričanje, da ta vsaj deloma deluje po političnih navodilih.

Od preostalih ministrov so se s poslanskimi vprašanji morali soočiti ministri za notranje zadeve, šolstvo, delo, okolje in kulturo. Vprašanje poslanca SAB Vojka Stariča o nasilnih protestih petega novembra je minister Aleš Hojs uporabil za politični obračun s političnimi nasprotniki, tako da je ponovno sugeriral na povezave med mirnimi petkovimi kolesarskimi protesti in nasilnimi protesti petega novembra, za katere policija še vedno tava v temi glede vprašanja organizatorjev. Je pa zato pohvalil delo preiskovalcev, ki so vendarle po večmesečnem trudu pridržali posameznika, ki naj bi fizično napadel tako policijo kot novinarja. »Za to je potrebno precej dela, naj kot zanimivost povem, recimo, da so bili jemanje DNK-analize tudi iz vzorcev urina po okoliških mestih, kjer so ti gospodje urinirali, in podobno,« je dejal Hojs. Če je soditi po močni prisotnosti policije na ljubljanskih ulicah tisto noč – vključno z redko pojavo ministra v spremstvu z jurišnimi puškami oboroženimi pripadniki varnostnih sil in sploh prvo uporabo gumijastih nabojev v zgodovini države –, so pristojni organi vedeli za resno grožnjo nasilja, a skoraj tri mesece po teh dogodkih ne vedo, kdo stoji za njimi. Hojs je zaradi anonimnosti organizatorje oklical kar za strahopetce, češ da je celo Anica Bidar poskusila prijaviti protest ob nedavnem zboru na Trgu republike. Ta shod proti vsem ukrepom je bil sicer prepovedan, po Hojsovih besedah pa bo »gospa Anica« dobila položnico za kršenje odlokov. Glede postopanja policije na ljubljanskih ulicah ob nedavni izpraznitvi avtonomne – ali kot pravi Hojs, »parazitske« – tovarne Rog pa je minister zavrnil vse očitke o naraščajoči brutalnosti policijskih sil.

Šopek izjav vladnih predstavnikov je dopolnil minister za kulturo, ki se je obregnil ob izrečene besede poslanca SD Janija Prednika o tem, da ne obstaja leva ali desna, pač pa skupna kultura. S to trditvijo se je minister (ni) strinjal, rekoč: »Upam, da ste lahko videli mnogokrat, da je (kultura) leva in da je morda tudi desna, zato ker levi ni všeč. Čeprav jaz mislim, da je skupna.«