zmešnjava

Kdo so tisti, ki pozivajo na sredine proteste?

Ž.K.
11. 1. 2021, 19.50
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 21.10
Deli članek:

Na spletu se je v zadnjih dneh hitro razširilo vabilo na protivladne proteste, ki so napovedani za sredo, 13. januarja. Kdo je koordinatorka protestov Anica Bidar in kdo se je od dogodka že ogradil?

Facebook
Anica Bidar je znana sodelavka vodje varde Andreja Šiška.

Anica Bidar sicer prihaja iz Kozjega, glede na trenutno veljavne odloke pa, tako kot vsi Slovenci in Slovenke, ne sme zapustiti svoje občine. 

Vlada Janeza Janše je znana po tem, da si dogodke, izjave in medijske objave hitro interpretira po svoje. Če medij piše o ljudeh, ki se s potezami vlade ne strinjajo, smo hitro obtoženi, da jim delamo reklamo. Zato naj že na začetku poudarimo, da protestov v času epidemije ne podpiramo. Zdaj pa k vsebini. Po spletu je pred dnevi zakrožil poziv k protivladnim protestom, ki naj bi se zgodili 13. januarja na Trgu republike v Ljubljani. Kot organizator oziroma koordinator protestov je navedena facebook skupina Maske dol oziroma gospa z imenom Anica Bidar. Ta je v spletnem nagovoru povedala, da vse poslance, poslanke, ministre in predsednika vlade poziva, naj v sredo pridejo pred parlament, kjer naj bi jih ljudstvo seznanilo s svojimi zahtevami, od tožilstva pa pričakuje, da se bo urgentno lotilo kazenskih ovadb, ki so bile podane zaradi hudodelstva proti človečnosti, in naj se ovadeni aretirajo. »S tem dnem se končuje obdobje fašizma in terorizma nad slovenskim ljudstvom. S tem dnem je preklicana tudi lažna epidemija,« pove Anica Bidar v svojem nagovoru.

Kdo je organizatorka

Stališča Anice Bidar so pogosto prepredena s teorijami zarote in, roko na srce, z realnim svetom nimajo prav dosti skupnega. V času epidemije se na družbenih omrežjih večinoma pojavlja kot nasprotnica nošenja mask, testiranj, cepljenja, vladnih ukrepov za preprečevanje epidemije. Zanimivo je, da je ob vabilu na proteste zapisano geslo Za svobodo, resnico in pravico, ki so ga na protestih pred sodiščem leta 2014 uporabljali podporniki Janeza Janše. Trdno torej verjame, da je epidemija laž, na družbenem omrežju Facebook pa ji sledi kar 31 tisoč ljudi, kar je skrb vzbujajoče. Da bo zmešnjava z napovedanim dogodkom v sredo še večja, pa je poskrbel Anis Ličina, protestnik z najdebelejšim policijskim dosjejem, saj je objavil, da proteste podpira. Ob tem je večkrat obsojeni možak, ki ga policija povezuje z izbruhom nasilja na novembrskih protestih, zapisal še, da ustanavlja svojo stranko, ki bo nosila ime S.O.S.

Vse v en koš

Predsednik vlade tako ni potreboval dosti, da je spet vse vrgel v en koš in z objavo na twitterju, v kateri je zapisal: »Obsojajo nasilje v ZDA, v Sloveniji pa ga spodbujajo,« napovedane proteste pripisal svojim političnim nasprotnikom, ki se politično nahajajo bolj levo od njega. A Anica Bidar s koalicijo KUL in parlamentarno opozicijo nima kaj dosti. Gre za osebo, ki je na volitvah kandidirala ob boku prvega moža slovenske varde Andreja Šiška, na listi Zedinjena Slovenija. Uredniku portala Siol Petru Jančiču, ki mu je skupina uporabnikov twitterja nedavno podelila šaljivi naziv janšist leta, je ob tem sicer izletel umotvor, da je Andrej Šiško s svojo vardo blizu stranke SD, saj se je udeležil slovesnosti ob 77. obletnici pokola Pohorskega bataljona (tam je bil Šiško aretiran, op. p.).  

Kolesarjev ne bo

Od protestov v sredo so se že ogradili organizatorji in številni medijsko bolj izpostavljeni udeleženci petkovih kolesarskih protestov. Zapisali so, da ne stojijo za pobudo dogajanja, ki je predvideno za sredo, in ne želijo biti povezani z njegovim razpletom. Dodali so, da podpirajo zdravstveno odgovoren in nenasilen upor proti trenutni vladi ter da ga bodo nadaljevali že prihajajoči petek, tako kot to počno že od pomladi.