Te prepovedi namreč veljajo tudi v primeru uvoza mesa in mlečnih izdelkov za osebno uporabo. Kot je poročala nizozemska nacionalna televizija NPO, nizozemski carinski uradniki Britancem, ki s trajekti prispejo v državo, že vestno pobirajo živelj. Na udaru je predvsem na Otoku priljubljeni sendvič s šunko. 

»Vnos nekaterih živil, kot so meso, sadje, zelenjava, ribe in podobno, je odslej prepovedan,« je carinik na posnetku razložil zaprepadenemu Britancu, ki je ostal brez več sendvičev, zavitih v aluminijasto folijo. Začuden voznik je nato prosil, če se lahko poslovi samo od šunke in obdrži vsaj kruh. »Ne, vse bomo zasegli. Dobrodošli v brexitu, gospod, žal mi je,« mu je odgovoril carinik.

Kot poroča Guardian, je britansko Ministrstvo za okolje, prehrano in podeželje (Defra) popotnikom sicer svetovalo, naj prepovedane izdelke na meji ali pred njo »uporabijo, zaužijejo ali zavržejo.« V smernicah so namreč pojasnili, da »od 1. januarja 2021 v EU ne bo več dovoljeno vnašati proizvodov živalskega izvora, kot so tista, ki vključujejo meso ali mlečne izdelke (na primer šunka in senvič s sirom).« 

Evropska komisija je ob tem obrazložila, da je prepoved nujna, saj lahko meso in mlečni izdelki vsebujejo patogene, ki povzročajo bolezni živali, kot so slinavka in parkljevka ali prašičja kuga. Te predstavljajo resno grožnjo živalim po vsej Uniji.