Omejena dostopnost

Državna sekretarka Marija Magajne: "Na to, da bi bili zaščiteni s cepivom, še ne moremo računati"

L.K.
3. 1. 2021, 13.19
Posodobljeno: 3. 1. 2021, 14.07
Deli članek:

Hitro testiranje za vse. Načrtujejo stalna mesta, kjer se bo nekaj ur na dan mogoče testirati.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne se je danes v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec srečala z vodstvom bolnišnice. Beseda je tekla tudi o tem, kako se je omenjena bolnišnica pred nekaj meseci zelo dobro prilagodila, da je bila sposobna sprejemati covidne paciente, kot poseben mejnik pri boju zoper novi koronavirus pa je Magajnejeva označila hitre antigenske teste, s katerimi so v slovenjgraški bolnišnici uspešno preprečili udor virusa v belo cono.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje.

Nekaj cepljenj so v omenjeni bolnišnici že opravili, in sicer so cepili najbolj ogrožene zdravstvene delavce. Interes zaposlenih za cepljenje naj bi bil velik. Ob tem je dejala, da zdravstveni delavci s cepljenjem dajejo pozitiven zgled za ostale prebivalce, ki imajo morda pomisleke.

O hitrem testiranju na mejah je dejala, da bo potekalo še v prihodnjih dneh – verjetno do takrat, ko se bo vračala večina teh, ki je državo za praznike zapustila. Od več kot 2000 zaenkrat testiranih jih je bilo okuženih en odstotek, kar je po njenih besedah pričakovano.

Pristojni so se odločili, da je treba hitro testiranje »čim bolj približati vsem prebivalcem«, je dejala v nadaljevanju. Tako zdravstveni domovi kot koncesionarji na primarni ravni bodo v dogovoru z lokalno skupnostjo presodili, kje bi organizirali »taka stalna testirna mesta«. Ob tem je poudarila, da so takšna testiranja namenjena tistim, ki niso bolni, a so morda imeli tvegan stik. Od jutri bo v zdravstvenih domovih tudi testiranje za učitelje šol za otroke s posebnimi potrebami. Ko se bodo odpirali vrtce in šole, bo testiranje zagotovljeno tudi za učitelje in učiteljice oziroma vzgojitelje in vzgojiteljice.

Državna sekretarka je še poudarila, da je treba cepivu navkljub upoštevati vse ukrepe. Dostopnost je namreč omejena, zato na zaščito s tega vidika še ne moremo računati.

Miti o cepljenju

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc pa je dejala, da je njihov cilj čim večje število cepljenih zaposlenih. Nove odmerke cepiva pričakujejo v prihodnjem tednu, v vmesnem času pa skušajo ovreči čim več mitov o cepljenju, ki se širijo med laično in strokovno javnostjo. Od oktobra je covid-19 prebolelo 277 zaposlenih – vseh zaposlenih je 949. Interes za cepljenje so pokazali 203 zaposleni, torej približno 42 odstotkov vseh zaposlenih. Strokovna direktorica upa, da bodo čim prej dosegli 60 do 70-odstotno zaščitenost.

Prejšnji teden so sicer dobili le 20 odmerkov.