Uravnavanje

K deflaciji v letu 2020 precej prispevale nižje trošarine

J.P./STA
3. 1. 2021, 08.41
Posodobljeno: 3. 1. 2021, 08.41
Deli članek:

V Sloveniji so se cene, izračunano po metodologiji, ki se uporablja za primerjavo stopnje inflacije v članicah EU, leta 2020 v povprečju znižale za 1,2 odstotka. A brez uravnavanja trošarin bi bila deflacija le 0,9-odstotna.

Profimedia
V trošarine za pogonska goriva je vlada lani večkrat posegla.

Najbolj so k tej razliki prispevale spremembe trošarin za naftne derivate, ki jih je vlada lani tudi najpogosteje spreminjala.

V trošarine za pogonska goriva je vlada lani večkrat posegla. Aprila jih je zvišala in prav tako tudi maja, junija in julija je sledilo znižanje, nato pa so se avgusta trošarine spet nekoliko zvišale in ponovno tudi oktobra.

Te spremembe so imele največji vpliv na gibanje cen blaga in storitev v skupini prevoz.

Oktobra so se spremenile tudi trošarine za cigarete. Če se ne bi zvišale, bi bile cene v skupini alkoholne pijače in tobak višje za 0,4 odstotka, tako pa je bilo zvišanje 3,3-odstotno.

V prvi polovici leta 2020 so bile spremembe tudi na področju davkov. Januarja je bila namreč uvedena posebna, nižja stopnja davka na dodano vrednost za knjige, časopise in druge publikacije. Vendar pa znižanje obdavčitve z 9,5 odstotka na pet odstotkov ni vplivalo na skupni indeks rasti cen.