Bogastvo vitaminov A, B, C, ...

Tako zdrave, a tako redko na nakupovalnem seznamu

Z.F.
3. 1. 2021, 13.24
Deli članek:

Grenivka je sadež, ki se v naših košarah s sadjem precej redko znajde, saj težko rečemo, da jo odlikuje dober okus. A še kako koristna in pomembna je za krepko zdravje, pomaga pri čiščenju telesa, zmanjšuje odvečno telesno težo …

Dreamstime
Grenivka lahko zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil, zato se pred skupnim uživanjem posvetujte z zdravnikom.

Ali veste, da so nekoč sladkokiselkasto-grenak okus grenivke povezovali z rajem? Zakaj, ni definirano, a potemtakem lahko sklepamo, da se tudi v raju ne cedita samo med in mleko. Vsekakor pa še kako drži, da grenivka vsebuje številne koristne učinkovine za zdravje, ki pomagajo v boju s prehladnimi obolenji, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter zavirajo nastanek nekaterih vrst raka. Grenivke veljajo za enega najbolj zdravih sadežev in imajo še posebej pozitiven vpliv, če si jih boste privoščili vsak dan za zajtrk. Bodite pozorni le pri jemanju določenih zdravil, pri katerih je uživanje grenivk odsvetovano. Grenivke lahko zmanjšajo delovanje nekaterih učinkovin, zato če jemljete zdravila, pri zdravniku preverite, ali obstajajo morebitne kontraindikacije.

Pomoč pri dietah

Uspešnost grenivk pri naravnem zniževanju krvnega tlaka naj bi bila povezana z visokim deležem kalija v sadežu. Če jemljete zdravila, se pred uživanjem grenivk posvetujte z zdravnikom.

Študije so pokazale, da tisti, ki pred obrokom pojedo vsaj pol grenivke ali si privoščijo njen sok, precej lažje izgubijo odvečne kilograme. Prav tako grenivka telo oskrbi s pomembnimi hranilnimi snovmi, obenem pa ostaja kalorični vnos nizek. Grenivka pred obroki bo torej zmanjšala apetit oziroma hitreje zagotovila občutek sitosti, kar bo pripomoglo, da bodo kilogrami izginjali hitreje.

Nad holesterol

Z rednim uživanjem grenivk pripomoremo tudi k zniževanju škodljivega LDL-holesterola v telesu. Na dolgi rok je to pomembno tudi zato, ker se bomo tako izognili resnejšim srčno-žilnim obolenjem. Slab holesterol se kopiči v arterijah in povečuje tveganje za srčni napad ali kap. Če uživate zdravila za zniževanje holesterola, se posvetujte z zdravnikom glede priporočljivosti hkratnega uživanja grenivk.

Nad prehlad in gripo

Grenivke so odličen vir vitamina A in C, ki sta nujna za ohranjanje močnega imunskega sistema. Redno uživanje grenivk pomeni, da boste telo dobro pripravili na nevarne mikrobe, ki bodo z njimi hitro opravili. Če pa ste že zboleli, naj bo sok grenivk vaš rešitelj, saj bodo močno pospešile čas okrevanja.