Pa se je začelo

Beovićeva: Cepljenje poteka po načrtih; Logarjeva: Zmanjšamo lahko pritisk na bolnišnice

B.K.
29. 12. 2020, 07.21
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 07.34
Deli članek:

Da bi se epidemija ustavila je potrebno cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. A pritisk na bolnišnice lahko z usmerjenim cepljenjem zmanjšamo že prej.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Twitter/UKC Ljubljana
Beovićeva v cepljenju že v letošnjem letu vidi izjemen uspeh znanosti.

Že v nedeljo so bili cepljeni stanovalci Domov za starejše občane, ki so to želeli, cepljen je že tudi del osebja v domovih. Včeraj so bili cepljeni tudi prvi zdravstveni delavci, to se bo nadaljevalo z novo pošiljko cepiva, ki ga v Sloveniji pričakujemo še pred koncem leta, je na Odmevih na Televiziji Slovenija sinoči dejala vodja strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Zaenkrat gre vse po načrtih, je poudarila.

Da dosežemo, da se začne virus počasneje širiti, mora biti cepljenih približno 60 odstotkov vseh prebivalcev, je ob tem spomnila vodja ljubljanske infekcijske klinike Mateja Logar. A tudi preden dosežemo ta odstotek, lahko z usmerjenim cepljenjem storimo marsikaj, da ublažimo pritisk epidemije na bolnišnice. “Najbolj pomembno je, da v prvi fazi cepimo tiste, ki imajo večje tveganje za hud potek okužbe in večkrat pridejo v bolnišnico. Najprej so to stanovalci domov za starejše, nato starejši od 65 let in tisti, ki imajo pridružene kronične bolezni in pri katerih gre za motnje delovanja imunskega sistema. Če cepimo te, se bo zmanjševal tudi pritisk na bolnišnice,” je pojasnila.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar.

Tisti, ki ne spadajo v omenjene rizične skupine pa bi se vseeno radi cepili, lahko interes za to izrazijo preko obrazca Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), vsekakor pa naj se o tem pozanimajo tudi pri svojem osebnem zdravniku, je poudarila Beovićeva. Cepljenje bo namreč potekalo v okviru ambulant družinske medicine. Tam bo potrebno sestaviti prioritetni seznam glede tveganja za hud potek bolezni. Vsekakor pa je trenutno najbolj pametno, da se vsi zainteresirani prijavijo preko omenjenega obrazca, ki je dostopen na spletu.