Zavajajoče združevanje

Zagata, ki so jo za interpretacijo podatkov prinesli hitri testi

C.E.
25. 12. 2020, 15.16
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 15.21
Deli članek:

Spletna stran Covid-19 Sledilnik je postala nepogrešljiva pri spremljanju različnih podatkov o epidemiji koronavirusa v Sloveniji. Danes so opozorili na zavajajoče združevanje PCR testov in hitrih testov.

Bobo
Hitro testiranje je potekalo tudi v Kranju.

S promocijskimi hitrimi testi (HAT-hitri antigenski test), ki jih opravljajo od torka, se je skupno število opravljenih testov na koronavirus povečalo. Delež pozitivnih na teh testih je seveda nižji (približno pet odstotkov), strokovnjaki pa so že večkrat opozorili na različno stopnjo zanesljivosti PCR in HAT testov. Ker se v skladu s priporočili Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) tudi okužbe, potrjene s HAT testi, štejejo enako kot okužbe potrjene S PCR testi.

Na Sledilniku zato na infokarticah in grafih ločeno prikazujejo podate za oba testa. »Predvsem opozarjamo na to, da se je treba izogniti zavajajočemu združevanju obeh tipov testov pri računanju deleža pozitivnih testov, zato tega prikaza ne boste našli na straneh Sledilnika,« so zapisali na svoji strani.

Zakaj ne smemo združevati testov?

»Zato ker se za HAT odloča popolnoma druga struktura populacije kot za PCR teste. Za izvajanje slednjih so predpisani klinični kriteriji za napotitev na testiranje — čeprav se občasno spreminjajo –, kar daje vsaj neko stopnjo primerljivosti podatkov skozi čas.

Hitri testi pa se izvajajo pri zelo različnih populacijah: od zdravstvene preventive v podjetjih, testiranja asimptomatskih oskrbovancev v DSO-jih, izpostavljenih zdravstvenih delavcev in drugega osebja, do testiranja zdravih, a zaskrbljenih ljudi, ki želijo čim bolj varno preživeti praznike, ali pa ljudi z blagimi simptomi, ki se jim ne zdi, da potrebujejo zdravnika, in jim je s hitrimi testi omogočeno testiranje. Najmanj pa bo med njimi oseb, ki imajo največjo verjetnost za pozitiven test, saj bodo taki bolj verjetno že v začetku napoteni na PCR.

Vsi ti dejavniki neizogibno vodijo k sklepu, da bo delež pozitivnih testov pri HAT (v primerjavi s PCR) nižji, kar potrjujejo tudi podatki prvih dni hitrega testiranja.«

Še bolj podrobno razlago vseh zagat pri interpretiranju podatkov pa si preberite TUKAJ.